20 LO-topper er i Wien: - Det er jævlig mange, da

Mens YS sender fire personer, slår LO på stortromma og bruker 250 000 kroner på ei uke på kongress i Wien.

I WIEN: LO-leder Hans Christian Gabrielsen er i Wien med 19 av sine nærmeste medarbeidere denne uka. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
I WIEN: LO-leder Hans Christian Gabrielsen er i Wien med 19 av sine nærmeste medarbeidere denne uka. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- 20 er jævlig mange, da. Jeg synes det hørtes ganske voldsomt ut, sier Boye Ullmann, Rødt-politiker og organisasjonsarbeider i Rørleggernes fagforening.

- For meg sier det at dette EU-vennlige forumet er høyt prioritert innad i LO, og at «alle» i LO vil være i Wien denne uka, legger han til.

Det er høytidsstemning når Den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS) avholder sin 14. ordinære kongress i Wien denne uka. Kongressen avholdes hvert fjerde år og fagforeningsledere fra hele Europa er samlet i den østerrikske hovedstaden.

En kvart million

LO har seks delegater - og to varadelegater - til kongressen hvor blant annet høyreekstremisme og press mot rettighetene til arbeidstakere i Europa er tema.

LOs delegasjon til Wien er likevel nesten tre ganger større: I alt 20 LO-representanter er i Østerrike denne uka på fagbevegelsens regning. LO anslår at turen koster 250 000 kroner, med hotell og fly til alle 20.

- LO må i utgangspunktet styre sine utgifter selv, men dette hørtes råflott ut. Det er viktig at store aktører som LO tenker på symboleffekten ved pengebruk - LO-ledelsen kan ikke bare farte rundt uten god begrunnelse, sier Erlend Wiborg (Frp) til Dagbladet.

Wiborg leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og har ved flere tidligere anledninger vært kritisk til LO.

- Du har lyst til å bruke ordet «pampevelde» nå, kanskje?

- Pampevelde blir å strekke det litt langt i dette tilfellet. LO kjenner best bakgrunnen for hvorfor delegasjonen til Wien må være så stor. Historier som dette bidrar til at avstanden mellom vanlig arbeidstager og LO-ledelsen oppleves som veldig stor, sier Wiborg.

YS fire, Unio seks, LO 20

Også YS og Unio er i Wien denne uka. YS opplyser at deres delegasjon teller fire totalt, mens Unio har sendt seks personer, hvorav fire er delegater og én er varadelegat. Mette Nord, leder for Fagforbundet, og Jørn Eggum, leder for Fellesforbundet, er også delegater. De to reiser alene fra sine respektive forbund.

Deltakerlista viser at LO sender like mange kommunikasjonsfolk som faktiske delegater. I tillegg har LO seks observatører til kongressen i Wien. LOs delegater DEFS-kongressen er blant andre forbundsleder Hans Christian Gabrielsen og begge nestlederne i organisasjonen.

Boye Ullmann fra Rødt og Rørleggernes fagforening mener den store LO-kontigenten sier noe om fagforeningas forhold til EU.

- DEFS var for euroen, for Maastricht-avtalen, og for Den europeiske sentralbank. Det ligger ideologi bak det å sende en så stor delegasjon til denne kongressen. DEFS er nær hundre prosent sponsa av EU og temmelig lojale overfor hele EU-systemet, selv om DEFS har uttalt seg kritisk til EUs brutale kuttpolitikk, fortsetter Ullmann, som også leder Nei til EUs faglige utvalg.

LO: - Viktig arena

Ullmann understreker at det er flere EU-motstandere i LOs reisefølge, noe han setter pris på.

LOs kommunikasjonssjef, Jenny Ann Hammerø, skriver i en e-post fra Wien at DEFS er LOs viktigste samarbeidsorgan på europeisk nivå og «at LO alltid er til stede når europeisk fagbevegelse møtes til kongress hvert fjerde år».

- Det skal vedtas et stort handlingsprogram som DEFS skal styre etter de neste fire årene. For LO er det viktig å sette sitt preg på det programmet. Arbeidsfolks rettigheter er under press over hele Europa, også i Norge. Høyreradikale partier vokser fram og truer arbeidsfolks hverdag. Fagbevegelsen er den viktigste motkraften til denne utviklingen i Europa, og ettersom Norge ikke er medlem av EU, er dette en av få arenaer der vi kan påvirke utviklingen i EU, skriver Hammerø.

- I tillegg til delegater og observatører deltar medarbeidere fra LOs administrasjon. For 20 personer over en arbeidsuke på kongressen i Wien, kommer utgiftene for reise og opphold på rundt 250 000 kroner, skriver Hammerø videre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer