Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo kommune tok over søppeltømmingen etter Veireno

20 lovbrudd første uken med kommunal søppeltømming: Byråden kan ikke utelukke flere brudd

Miljøbyråden lovte sine 170 nyansatte kommunale søppeltømmere at Oslo kommune ikke skulle bryte arbeidsmiljøloven systematisk.

NYE BRUDD: - Renovasjonsetaten tar sikte på å få ordnet opp i dette i løpet av noen få uker, sier ansvarlig byråd Lan Marie Nguyen Berg om Oslo kommunes brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NYE BRUDD: - Renovasjonsetaten tar sikte på å få ordnet opp i dette i løpet av noen få uker, sier ansvarlig byråd Lan Marie Nguyen Berg om Oslo kommunes brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en pressemelding fra Renovasjonsetaten i Oslo, kommer det fram at etaten i uke 8 har oppdaget 20 brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

Seks av bruddene omhandler arbeidstid over 13 timer per døgn, mens de resterende 14 er brudd på hviletidsbestemmelser, ifølge etaten.

Arbeidstilsynet i Oslo ber om å få komme tilbake til hvordan de vurderer bruddene som kommunen nå selv melder om.

- Dette er ny informasjon for meg, og jeg må vite mer før jeg uttaler meg, skriver regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet. Han understreker samtidig:

- Det er Oslo kommune som har ansvaret for at arbeidsmiljøloven følges for egne ansatte.

SØPPELKAOSET: Samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) om avsløringene og om å bryte med Veireno. Video: Sveinung Ystad / Dagbladet Vis mer

Lovte bedring

Det er nå Oslo kommune selv som har ansvaret for søppeltømmingen i hovedstaden, etter at kommunen 19. februar sa opp kontrakten med renovasjonsselskapet Veireno.

Oppsigelsen kom etter titusenvis klager på sen søppelhenting, i tillegg til mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven.

Tre uker før oppsigelsen avslørte Dagbladet at Veireno hadde brutt arbeidsmiljøloven over 2000 ganger. Flere hundre av lovbruddene skjedde i perioden 12. desember til 21. januar, etter at Arbeidstilsynet hadde gitt klar beskjed til selskapet om hvor mye hver ansatt maksimum kunne jobbe

I kjølvannet av dette lovte byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), at det skulle bli slutt på systematiske brudd på arbeidsmiljøloven hos renovatørene i Oslo kommune.

- Som byråd får du nå ansvar for 170 nye renovatører. Kan du love renovatørene at de nå vil slippe å måtte jobbe utover arbeidsmiljølovens grenser?

FØRSTE DAG: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ønsket renovatørene velkommen til Oslo i februar. Sveinung U. Ystad Vis mer Vis mer

- Jeg kan love renovatørene at Oslo kommune ikke tolererer brudd på arbeidsmiljøloven, vi er ikke et selskap som systematisk bryter arbeidsmiljøloven. Det vi nå gjør er at når vi får de ansatte inn i Oslo kommune så vil vi kunne følge opp mye mer direkte og være mye mer sikre på at arbeidsmiljøloven ikke brytes, svarte Nguyen Berg.

Men allerede første uka forteller Renovasjonsetaten om tjue brudd på arbeidsmiljøloven.

Skylder på Veireno

- Hvordan forklarer du 20 nye brudd på arbeidsmiljøloven i uke 8, byråd Lan Marie Nguyen Berg?

- I første omgang peker det vel på at driftsorganisasjonen til Veireno ikke var god. Da kommunen overtok avfallsinnsamlingen 20. februar, tok vi over akkurat den samme driftsorganisasjonen, med de samme folkene og de samme rutene som Veireno kjørte på. Derfor ville ikke alt kunne ordnes opp i over natten. Etaten satte inn ekstra biler og startet arbeidet med å bygge et støtteapparat rundt driftslederne for å sørge for ryddige forhold, men det vil nok ta mer tid før vi er i mål.

Du sa til Dagbladet i februar at: "- Jeg kan love renovatørene at Oslo kommune ikke tolererer brudd på arbeidsmiljøloven, vi er ikke et selskap som systematisk bryter arbeidsmiljøloven. Det vi nå gjør er at når vi får de ansatte inn i Oslo kommune så vil vi kunne følge opp mye mer direkte og være mye mer sikre på at arbeidsmiljøloven ikke brytes"?

- Det stemmer. Det er ikke akseptabelt med brudd på arbeidsmiljøloven, og vi jobber hardt for å rydde opp i dette. Samtidig visste vi at kommunen overtok akkurat den samme organiseringen som Veireno hadde kjørt på, og som vi alle vet at ikke har vært god nok. Det meste tilsa at overgangen dermed ikke ville bli smertefri, det var jeg også tydelig på på pressekonferansen.

Utelukker ikke flere brudd

- Hvordan, helt konkret, har dere fulgt opp mer direkte?

- Jeg har hatt tett kontakt med den nye direktøren i Renovasjonsetaten, og han har forsikret meg om at dette er førsteprioritet for etaten. De går nå systematisk til verks for å sørge for at rutene er gjennomførbare og at arbeidsmengden på arbeiderne er overkommelig i løpet av en vanlig arbeidsdag.

- Hva gjør dere nå for å være sikrere på at arbeidsmiljøloven ikke brytes?

Vi visste det ville bli vanskelig å rydde opp over natten, men Renovasjonsetaten jobber systematisk for å styrke driften og gjøre justeringer på rutene, slik at disse er gjennomførbare i løpet av en vanlig arbeidsdag.

Hvilken dato kan man forvente ingen eller svært få brudd på arbeidsmiljøloven?

- Direktør Arild Sundberg har sagt at etaten tar sikte på å få ordnet opp i dette i løpet av noen få uker.

Dagbladet har denne uken ventet på innsyn i grunnlaget for etatens konklusjoner, men dette har etaten så langt ikke innvilget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media