Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

20 måneders fengsel for «Jannik»

Dømt i tingretten for forsøk på pengeutpressing mot Kjell Inge Røkke.

BLE OPPSØKT: Ble stående og prate i 20 minutter. Så ble forholdet kraftig forsuret. Bilder: Politiet. Vis mer

Jan Erik «Jannik» Iversen ble i dag dømt til 20 måneders fengsel for forsøk på pengeutpressing av Kjell Inge Røkke.

DØMT: Jan Erik «Jannik» Iversen. Foto: Henning Lillegård
DØMT: Jan Erik «Jannik» Iversen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Anker

Iversen varslet i går at han ville anke en eventuell domfellelse.

Kort tid etter at dommen falt, bekreftet hans forsvarer dette, ifølge NRK.

- Det blir en fullstendig anke, blant annet på saksbehandlingsfeil, sier advokat Kaja de Vibe Malling.

Kaja de Vibe Malling sier at Iversen ikke ønsker å uttale seg om dommen til Dagbladet

- Røkke ser dommen som sterk og klar støtte til sin forklaring, og noterer seg at de påstander som ble fremsatt gjennom deler av media regnes som oppkonstruerte og en del av en utpressingsplan fra det retten kaller trolig to personer. Røkke legger seg eller ikke opp i straffesaken eller straffen da det ikke er hans bord, skriver Røkkes advokat, John Christian Elden, i en tekstemelding til Dagbladet.

DØMT: Jan Erik «Jannik» Iversen ble i dag dømt til 20 måneders fengsel for forsøk på pengeutpressing av Kjell Inge Røkke. Han vil ikke snakke med Dagbladet etter at han har motatt dommen. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Sindre Meldalen, Dagbladet TV Vis mer

Flere møter

Retten legger i dommen avgjørende vekt på forklaringen fra Røkke selv, hans sønn Kristian Monsen Røkke og eks-politimann Anders Snortheimsmoen, som fungerte som milliardærens sikkerhetsrådgiver.

Iversen hadde møter med alle tre, blant annet etter å ha oppsøkt Røkke og sønnen på deres arbeidsplasser.

De beskrev ham som både «emosjonell», «ustabil» og «febrilsk».

Alle tre forklarte også at de mente Iversens hensikt med møtene var å få penger ut av Røkke, en oppfatning retten deler.

I RETTEN: Jan Erik «Jannik» Iversen sier han er sikker på at Kjell Inge Røkke vil havne i fengsel. Video: Sindre Meldalen Vis mer

Tekstmeldingene

Også de mange SMS-ene han sendte til advokat Arild Holden, ble avgjørende for skyldsspørsmålet.

«Etter rettens syn viser korrespondansen helt tydelig at tiltalte hadde et sterkt ønske om kontakt med fornærmede i denne perioden, og at dette hang sammen med at han ønsket å fortelle fornærmede at han ville gå til pressen og politiet - eventuelt dele ut flyers - med negative opplysninger om fornærmede», heter det i dommen.

Retten viser til flere meldinger torpedoen sendte til advokat Holden. Meldingene fra «Jannik» til den profilerte advokaten foregikk over flere måneder.

27. september 2017 skrev han blant annet «han skal ned», før han deretter skrev «jeg kommer til å plage han helt til politiet ringer meg» den 14. oktober 2017 og «han skal knuses» den 26. oktober 2017.

2. januar 2017 skrev han videre «kan du bekrefte att du har sendt sms til Kjell Inge for jeg venter telefon fra politiet hvis ikke han gjør det så kaster jeg han inn i bilen og kjører han ditt selv».

Retten mener dette viser at Iversen ble stadig mer insisterende og intens i pågangen mot Røkke.

VITNET: Kjell Inge Røkke forlot rettssalen etter å ha vitnet i saken mot den tiltalte torpedoen «Jannik». Video: Øystein Sæthre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Ubehagelig og skremmende

I dommen fra Oslo tingrett heter det:

«Retten finner at allmennpreventive hensyn gjør det nødvendig med en streng reaksjon, og finner det klart at det må utmåles en ubetinget fengselsstraff».

Retten legger vekt på påkjenningene fornærmede er blitt påført gjennom utpressingen, og legger til grunn at fornærmede har opplevd situasjonen som tidvis svært ubehagelig og skremmende. Det bemerkes også at utpressingen har preget ham i økende grad frem mot anmeldelsen 29. januar 2018.

«Det vises særlig til at fornærmede som følge av tiltaltes trusler blant annet fant grunn til å engasjere en et privat sikkerhetsselskap for å ivareta sikkerheten til hans familie og Aker-systemet», heter det i dommen.

Retten mener videre at Iversen har utvist et «forbrytersk fortsett» i hele perioden.

«Endelig legger retten i skjerpende retning noe vekt på at utpressingen gjaldt et betydelig beløp, idet tiltalte har skissert at en løsning ville koste fornærmede mellom seks og 20 millioner kroner».

DYTTET: Kjell Inge Røkke dyttet vekk kameraet til TV 2s kameramann på vei inn til rettssalen. Video: Nicolai Delebekk. Foto: Henning Lillegård. Vis mer

Nektet straffskyld

Aktor ba om 22 måneders fengsel for torpedoen og gambleren, men det ble altså 20 måneder.

«I formildende retning legger retten vekt på at hendelsen skjedde noe tilbake i tid, og at rettssaken er utsatt to ganger på grunn av sykdom», heter det i dommen.

I retten nektet Iversen straffskyld, men forklarte at han ville ha penger fra milliardæren, fordi han mente han tapte penger og anseelse etter at lydopptak mellom Røkke og kunsthandler Per Orveland, hvor Iversen ble omtalt, ble publisert i VG.

Iversen kom i retten med en rekke påstander om Kjell Inge Røkke. Milliardæren benektet disse, inkludert å noen gang ha betalt Iversen penger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media