Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

20 milliarder i måneden til bedriftene

Regjeringen vil at staten skal gå inn og dekke løpende utgifter i bedriftene. Pengene skal deles ut via bankene.

STÅR SAMLET: Finansminister Jan Tore Sanner (H) er klar på at han forventer at alle bedriftseiere er med på denne dugnaden. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Coronakrisen har gitt norsk økonomi en skikkelig slagside. 300.000 har søkt om dagpenger. I tillegg vet vi at mange bedrifter har gått fra full til null drift nærmest over natta. De har ikke inntekt, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse der regjeringen presenterer den nye støtteordningen for bedrifter.

Staten skal nå gå inn og støtte bedrifter med kontanter til den løpende driften. Utgifter til husleie, strøm og forsikring forsvinner ikke, selv om ansatte er permittert, slår Sanner fast.

- Selv om du stanser driften og permitterer de ansatte er det noen utgifter som ikke forsvinner. Forslaget innebærer at staten dekker en del av de faste kostnadene i bedriftene som de ikke kommer unna, en slags kontantstøtte til bedriftene, sier Sanner.

KATASTROFE: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, om hvordan coronapandemien påvirker norske bedrifter. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Raskere enn Danmark

På spørsmål fra Dagbladet om når pengene kan komme på kontoen til kriserammede bedrifter, svarer Sanner som følger:

- Vi har nå jobbet på spreng for å få på plass hovedprinsippene for denne løsningen. Vi ønsket først å presentere den når vi følte oss trygge på at vi også ville gjennomføre den. Som dere hørte fra Finans Norge vil de få på plass de tekniske løsningene innen tre uker. Vi vil allerede neste fredag få på plass regelverket. Målet er at pengene skal på plass raskere enn i Danmark, sier Sanner.

Administrerende direktør i SMB (små og mellomstore bedrifter) Olaf Thommessen har kritisert tiltakene fra regjeringen. Både Sanner og NHO slår fast at de norske tiltakene kommer raskt.

- Det er bra Olaf er utålmodig, men det er ingen land som gjør dette raskere. Til dem som sliter akkurat nå, så vet de nå at dette kommer. Det er noe som også bør formidles til kreditorer, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

NØDHJELP: Næringsminister Iselin Nybø (V) er klar på at dette er en ekstraordinær situasjon. Video / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Advarer utleierne

Når staten går inn og dekker løpende utgifter til bedriftene har blant annet Rødt-leder Bjørnar Moxnes advart mot at pengene kan gå rett i lomma på rike utleiere.

Finansminister Sanner advarer utleiere mot å ikke være med på dugnaden.

- Vi er i en så alvorlig situasjon at jeg forutsetter at alle deltar i denne dugnaden. Vi har sett at de som har næringseiendom bidrar med å kutte husleie, det fortjener de honnør for. Men jeg har også klar forventning om at de gjør det. Det er ikke sånn at en part skal dekke alle kostnadene, sier Sanner.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, forteller at det er et opprop blant utleiere der de lover å senke husleia.

- Det har vært kontakt med utleierne, det er et opprop fra utleierne som sier at de vil sette ned leien, som står for om lag 60 prosent av markedet. Det er et viktig signal, sier Horneland Kristensen.

Rødt mener regjeringen ikke i tilstrekkelig grad hindrer at milliardene går til de som har svært mye fra før.

- Selv om mange nå vil bidra, ser vi milliardærer som insisterer på å fortsette som før. Det holder ikke med gode intensjoner i møte med globale eiendomsfond som krever sin husleie. Det er i hull i bøtta som må tettes. Derfor krever Rødt nedsatt husleie, både for næringseiendom og boliger. Vi risikerer at ordningen ikke bare sikrer arbeidsplasser, men også at staten subsidierer velstående eiendomsaktører. Vi trenger krisepakker som sikrer arbeidsplasser og de som rammes, men vi må forhindre at penger forsvinner ut i utbytter og gavepakker til de som har mer enn nok, sier nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt i en pressemelding.

HELT ÅPENBART: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, mener det er helt åpenbart at alle bedriftseiere skal bidra i denne nasjonale dugnaden. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Opp mot 20 mrd

Sanner anslår at ordningen vil koste staten 10 til 20 milliarder kroner i måneden og vil gjelde opp mot 100.000 bedrifter. Bankene får ansvaret med å fordele pengene.

Målet er at ordningen skal være enkel både å benytte og administrere, og den utformes slik at det tar kort tid fra søknad er sendt til pengene er på konto, opplyser regjeringen.

Detaljene i ordningen vil ikke være klar før neste fredag. Men her er hovedpunktene:

  1. Ordningen skal være effektiv og virke raskt
  2. Ordningen skal være målrettet
  3. Ordningen skal være midlertidig
  4. Ordningen skal favne bredt
  5. Ordningen skal være enkel
  6. Ordningen må være i samsvar med statsstøtteregelverket
  7. Ordningen må kunne etterleves og kontrolleres

Ikke 100 prosent

Næringsminister Iselin Nybø (V) slår fast at staten ikke vil dekke 100 prosent av tapet. Flere rygger må bære byrden av coronakrisen.

- De som er pålagt å legge ned av staten skal få en høyere kompensasjonsgrad. Grunnen til at vi ikke kompenserer 100 prosent er fordi flere skal bære dette. Jeg synes det er bra at flere utleiere har sagt at de skal sette ned leien, sier Nybø.

Regjeringen er som kjent i mindretall i Stortinget og det vil bli kamp gjennom helgen og den neste uka om hvordan pakken innrettes.

Listhaug: - For få svar

Frp-nestleder og finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug mener regjeringen gir for få svar.

- Det er veldig bra at har jobbet så tett med partene. Men det gir litt for lite svar til de som nå sitter ute og eier en frisørsalong eller en bedrift som nærmer seg kanten av stupet for hver dag som går, sier Listhaug til NTB.

Hun mener det trengs avklaringer på to viktige spørsmål: Hvor går grensa for å kunne få støtte? Og hvor stor del av faste utgifter skal man kunne få dekket?

- Det er viktig å få avklart disse forholdene raskt, slik at bedriftene vet hva de skal har å forholde seg til, sier Listhaug.

«Tsunami»

NHO-sjef Ole Erik Almlid beskriver corona-epidemien som en «tsunami» som har rullet inn mot norske bedrifter" da han kommenterte den ferske kompensasjonsordningen på en pressekonferanse i regjeringskvartalet fredag.

- Vi har ikke sett maken. Omsetnings- og produksjonssvikten i mange bedrifter, i mange bransjer, har aldri vært større. I flere bransjer har all omsetning forsvunnet over natten, sier Almlid.

Han mener kompensasjonsordningen med akutt kontantstøtte til bedriftene er helt avgjørende å få på plass.

- Jeg vet mange er utålmodige og gjerne skulle hatt ordningen på plass og penger utbetalt allerede i dag. Men nå skal vi jobbe intenst for å avklare alle store og små spørsmål, slik at vi kan få en ordning opp å stå så raskt som overhodet mulig, sier Ole Erik Almlid.

Han sier pengene fra staten skaper trygghet for at bedriftene kan klare seg gjennom krisen.

- Bedriftene skal også ta vare på hverandre i den uhyre krevende situasjonen vi er i. De som har mulighet, må bestille varer og tjenester av hverandre. Hjelp hverandre å holde hjulene i gang, sier NHO-sjefen.

Nødhjelp

Hovedorganisasjonen Virke omtaler ordningen som nødhjelp som representerer mange av bedriftene som nå opplever akutt omsetningssvikt.

– Regjeringen har lyttet, og viser at de står bak ordene om at de stiller opp med det som trengs, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

− Fire av fem virksomheter innenfor handels- og tjenestenæringen har opplevd at inntektene har stoppet opp over natta og 180 000 personer er permittert. Det er helt nødvendig med tiltak for sikrer virksomhetene levedyktighet. Ordningen gir håp til mange personer og familier i en vanskelig tid, fortsetter han.

Hele Norges coronakart