Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: Humanitær krise i Afrika

20 millioner trues av sult - KrF oppfordrer regjeringen til å øke støtten

FN slår alarm om den største humanitære krisen verden har sett siden 1945. KrF ber regjeringen handle umiddelbart. 

KATASTROFALT: Over 20 millioner mennesker i Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria risikerer nå å sulte i hjel. Flere steder har humanitær bistand ikke strukket til, og nå jobbes det på spreng i et forsøk på å bistå der det trengs mest. Video: UNICEF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN har slått alarm om den største humanitære krisen verden har sett siden 1945.

Over 20 millioner mennesker i Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria risikerer nå å sulte i hjel.

FN oppfordret fredag det internasjonale samfunnet til å reagere ved å gi mer penger.

Nå ber KrF regjeringen om å handle.

- KrF forutsetter og ber Regjeringen svare positivt på FNs appell om hjelp for å avverge en massiv sultkatastrofe i Sør-Sudan, Jemen, Somalia og nordøst i Nigeria. Det må nå handles raskt og Norge må respondere umiddelbart sammen med andre land, sier parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen i KrF.

Han påpeker at det er satt av penger til ekstraordinære situasjoner som dette på bistandsbudsjettene, og oppfordrer regjeringen til å vurdere om det er nødvendig å gi en ekstrabevilgning for å avbøte krisene i revidert nasjonalbudsjett som legges fram i mai.

- Regjeringen har fullmaktene de trenger for å handle raskt, og det er egentlig bare å trykke på knappen. Er det behov for å fylle på reservekontoene man har for denne typen situasjoner, har Stortinget heldigvis hatt for vane å stille opp hvis det er behov for det, og jeg er ikke i tvil om at et stort flertall på Stortinget vil stille seg bak det, sier Syversen.

Ber regjeringen reagere: Parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen ber regjeringen vurdere å gi mer penger. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ber regjeringen reagere: Parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen ber regjeringen vurdere å gi mer penger. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Ber om 37,7 milliarder ekstra

FN mener at man, uten en samlet og koordinert innsats i de berørte landene, risikerer at mange mennesker rett og slett sulter i hjel eller dør av sykdommer.

Derfor har de gått ut med et desperat ønske om ber penger.

– For å være helt konkret: Vi trenger 4,4 milliarder dollar før juli, sa FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien denne uken, ifølge NTB.

Det tilsvarer 37,7 milliarder kroner. I tillegg ba nødhjelpsjefen om sikker og uhindret adgang for humanitær bistand og innsats for å avverge en katastrofe.

Håper alarmen har gått

- Dessverre er det sånn at man bare, med beklagelse, må notere at denne typen katastrofer går litt for langt under radaren i mange land. Det hjelper ikke dem som er rammet, og derfor håper jeg alarmklokka nå har gått slik at det responderes både fra Norge og andre land, sier Syversen i KrF.

I februar ble det varslet at Norge ville gi 135 millioner kroner i humanitær hjelp til Sør-Sudan og 64 millioner kroner til Somalia for å avbøte situasjonen i de to landene.

- Så har FNs generalsekretær fornyet appellen denne uken utfra en situasjon som forverres dag for dag, også i Jemen og nordøst i Nigeria. Jeg håper derfor norske bidrag vil bli vurdert i lys av en stadig mer kritisk situasjon, sier Syversen, som mener Norge nå bør vurdere å gjøre enda mer.

Det er i Jemen situasjonen skal være verst. Der anslås det at to tredjedeler av 18,8 millioner innbyggere trenger nødhjelp.

NTB skriver at antall mennesker som ikke vet hvor de skal få sitt neste måltid fra har økt fra tre millioner i januar til sju millioner i mars.

- Aldri vært høyere

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra utenriksminister Børge Brende (H), uten hell.

I en epost til Dagbladet påpeker statssekretær Marit Berger Røsland (H) at Norge allerede bidrar med betydelig humanitær innsats til mennesker i nød over hele verden, også til krisene FN nå slår alarm om, og at de økte støtten til Somalia og Sør-Sudan i februar, også da etter oppfordring fra FN.

- Det humanitære budsjettet har aldri vært høyere, og for første gang er det budsjettert med over fem milliarder kroner i humanitær respons på kriser og konflikt. Dette er en økning på over 50 prosent siden regjeringen tiltrådte, skriver Røsland i eposten.

Under en giverkonferanse for landene rundt Tsjadsjøen i februar, annonserte Norge dessuten man ville gi 1,6 milliarder kroner i humanitær bistand og utviklingsbistand til landene i regionen, påpeker Berger Røsland.

Hun svarer ikke på om det kan være aktuelt å reagere ytterligere etter FNs siste appell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media