I AVHØR: Muhammad Ajmal Kasab, den antatt eneste overlevende etter Mumbai-aksjonen, har i avhør gitt detaljer om forberedelsene til angrepet, herunder treningen. Foto: SEBASTIAN D'SOUZA/AP/SCANPIX
I AVHØR: Muhammad Ajmal Kasab, den antatt eneste overlevende etter Mumbai-aksjonen, har i avhør gitt detaljer om forberedelsene til angrepet, herunder treningen. Foto: SEBASTIAN D'SOUZA/AP/SCANPIXVis mer

- 20 Mumbai-terrorister på frifot

Sier overlevende terrorist i avhør. Avslører detaljer rundt angrepet og treningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Så mange som 30 medlemmer av islamistgruppa Lashkar-e-Taiba deltok i treningen foran Mumbai-angrepet, men bare ti er gjort rede for. Det hevder den antatt eneste overlevende av angriperne, Muhammad Ajmal Kasab, i politiavhør, skriver The New York Times' nettutgave.

Uro
Stemmer Kasabs opplysninger, er 20 terrorister på frifot - og de kan nå være hvor som helst. Politiet sier det ikke er noen grunn til å tro de 20 oppholder seg i India, men er likevel urolige på grunn av muligheten for det.

- Ytterligere 20 var rede til å dø. Det er veldig opprørende, sier visepolitisjef i Mumbai, Deven Bharti.

Nærmere 200 mennesker døde og langt flere ble skadd da terrorister gikk til angrep flere ulike steder i Mumbai for to uker siden. Forholdet mellom India og Pakistan er ytterligere forverret etter angrepet, fordi Pakistan nekter å utlevere Lashkar-e-Taiba-toppen Zakiur Rehman Lakhvi, som angivelig skal sitte fengslet i landet.

Isolert i hus
Ifølge Kasab ble han og de andre angriperne plukket ut av lederne av Lashkar og sendt i isolasjon i et avsidesliggende hus i tre måneder. Der ble de inndelt i tomannslag, som fikk tildelt hvert sitt mål å angripe under aksjonen. Det var forbudt å avsløre målet overfor de andre lagene.

I tida i huset fikk de 30 utvalgte avansert spesialisert trening, blant annet kampopplæring av typen som gis til elitesoldater. Kasab har fortalt at han etter isolasjonsperioden aldri så de overskytende 20 igjen, bare de ni andre som utførte angrepet sammen med ham.

I går offentliggjorde politiet navn på og bilde av alle terroristene fra Mumbai-angrepet, i tillegg til deres bosted i Pakistan og stedene politiet mener de ulike gruppemedlemmene angrep i storbyen. Alle mennene på lista var i 20-åra, skriver CNN.com.

Politiet forteller at alle angriperne opererte med dekknavn, og at de bare kjente hverandre gjennom disse i treningsperioden. Først kort tid før angrepet, da de tok båt fra Karachi til Mumbai, fikk de vite hverandres virkelige navn, sier Rakesh Maria, politisjef i Mumbai.

Tungt bevæpnet
Maria fortalte på en pressekonferanse at hver angriper var bevæpnet med tolv håndgranater, en 9-millimeters pistol, hver med et magasin med 18 skudd, samt et Kalasjnikov AK-47 automatgevær, med mellom sju og ni magasiner à 30 skudd.

- De avfyrte bare korte runder, sa politisjefen og antydet at terroristene var opplært til å spare på ammunisjonen for å holde ut så lenge som mulig mot de indiske sikkerhetsstyrkene.

Fra før av har Maria uttalt at hver av terroristene også hadde med seg en 8-kilos bombe. Tre av disse ble funnet og desarmert før de gikk av, mens de resterende sju sprengte som planlagt.

Angriperne gjorde seg også nytte av GPS for å navigere til Mumbai over havet, og hver av dem hadde med seg en mobiltelefon som de brukte til å rapportere til gruppelederen.

Så vel indiske som amerikanske myndighet stiller seg tvilende til pakistanske myndigheters iherdighet for å pågripe Lashkar-medlemmer; gruppa skal tidligere ha hatt nært samarbeid med hæren og etterretningstjenesten, og enkelte tviler på at myndighetene i det hele tatt har pågrepet gruppemedlemmer, slik de hevder.

DØDE: Sju av terroristene som ble drept under Mumbai-angrepet. Flere av dem var svært ille tilredt. Foto: MUMBAI-POLITIET/SCANPIX
DØDE: Sju av terroristene som ble drept under Mumbai-angrepet. Flere av dem var svært ille tilredt. Foto: MUMBAI-POLITIET/SCANPIX Vis mer