38 DREPT I HELIKOPTERSTYRT: 20 av de 38 personene som ble drept i helikopterstyrten tilhørte spesialenheten som skjøt og drepte terrorlederen Osama bin Laden. Arkivfoto: AP/Anja Niedringhaus/Scanpix
38 DREPT I HELIKOPTERSTYRT: 20 av de 38 personene som ble drept i helikopterstyrten tilhørte spesialenheten som skjøt og drepte terrorlederen Osama bin Laden. Arkivfoto: AP/Anja Niedringhaus/ScanpixVis mer

20 Navy SEAL-elitesoldater drept i helikopterstyrt

Tilhørte eliten blant eliten - Team 6 - spesialenheten som drepte Osama bin Laden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 20 av de totalt 38 soldatene som ble drept i en helikopterstyrt i Wadak-provinsen øst i Afghanistan i går tilhørte spesialenheten Navy Seals Team 6, ifølge nyhetsbyrået AP.

Spesialenheten sees på som eliten blant elitestyrkene, og skal ha vært den hemmelige spesialstyrken som skjøt og drepte den fryktede terrorlederen Osama bin Laden under den topphemmelige aksjonen i Abbottabad i Pakistan i mai i år.

- Skutt ned Helikopteret som styrtet i Afghanistan i dag skulle fly soldatene tilbake til basen etter en operasjon, og det er foreløpig uklart nøyaktig hva som skjedde.

Afghanske myndigheter og Taliban hevder helikopteret ble skutt ned, men dette er ikke bekreftet av ISAF.

ISAF-talsmann Tim James bekrefter at det var «fiendtlig aktivitet» i området.

Av de 38 drepte var 31 av dem amerikanske soldater i ISAF, i tillegg til sju andre afghanske spesialsoldater.

25 av dem som var om bord tilhørte den amerikanske elitestyrken Navy Seals, ifølge ABC News. I tillegg var det sju afghanske spesialsoldater, et mannskap på fem og en oversetter, ifølge denne nyhetsmeldingen.

Verste ulykke Helikopterstyrten er den verste hendelsen av sitt slag i løpet av den ti år lange krigen i landet. Aldri før har NATO mistet så mange av sine soldater under et oppdrag i Afghanistan som i fredagens helikopterstyrt i Wadak-provinsen.

USAs president Barack Obama hyller de døde soldatene., melder NTB.

- Dette minner oss på om de usedvanlige ofrene til våre menn og kvinner og deres familier, sier Obama, som også uttrykker sorg for afghanerne som mistet livet.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier tapet gjør ham svært trist, men at alliansen vil holde samme kurs for å overføre sikkerhetsansvaret til afghanerne.

Den afghanske presidenten Hamid Karzai uttrykte også medfølelse etter hendelsen. Forsvarsdepartementet bekrefter at de sju afghanerne som var om bord, var spesialsoldater.

- Rakett knuste det fullstendig En talsperson for afghanske myndigheter, Shahidullah Shahid, sier helikopteret ble skutt ned av Taliban da det var i ferd med å lette.

Ifølge Shahid skjøt opprørerne en rakett mot helikopteret og knuste det fullstendig. Han sier også at åtte opprørere ble drept.

Taliban har bekreftet at det var de som sto bak angrepet.

Øyenvitne Mohammad Saber hevder at helikopteret landet på huset til en Taliban-leder og at skytingen startet.

— Helikopteret lettet igjen, men rett etterpå styrtet det og krasjet i bakken. Det var andre helikoptre i området i tillegg, forteller han.

DREPT AV AMERIKANSK SPESIALSTYRKE: Osama bin Laden. Foto: AP/Scanpix
DREPT AV AMERIKANSK SPESIALSTYRKE: Osama bin Laden. Foto: AP/Scanpix Vis mer