20 nordmenn vitner til blodig maktkamp

Mens titusener protestanter har inntatt gatene i Elfenbeinskystens hovedstad Abidjan, er de 20 nordmennene i byen bedt om å holde seg innendørs. Blant dem er to-tre barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har inngått avtale med britene om å samarbeide om en eventuell evakuering, sier Utenriksdepartementets pressetalsmann Karsten Klepsvik til Dagbladet.no.

Nordmennene som bor i Abidjan er ifølge Klepsvik forretningsfolk og bankkonsulenter og deres familier. Flere av dem har allerede sendt familiemedlemmer ut av landet, men fortsatt er to eller tre norske barn igjen i Abidjan.

- I tillegg står 36 misjonærer på grensa til Mali. Det skal være greit å evakuere dem ut over grensa, sier Klepsvik.

Demonstranter drept

Bråket i Abidjan begynte med Elfenbeinskystens presidentvalg søndag. Den militære makthaveren Robert Guei er offisielt utropt til valgets vinner. Opposjonsleder Laurent Gbabo på sin side mener han er valgets rette vinner, og tilhengere av hans parti Elfenbeinskystens Folkefront (FPI) har inntatt gatene for å protestere. FPI hevder ifølge NTB at ni mennesker mistet livet da presidentgarden skjøt med skarpt mot demonstrantene i Abidjan i går. Nye meldinger tyder på at det i dag har vært skutt rett inn i folkemengden.

- Jeg snakket med ambassadeansatte i 13-tida idag, sier UDs pressetalsmann.

- Den norske ambassaden er stengt, som de fleste andre. Bare den franske ambassaden holder åpent. Det er ikke engang mulig å ta seg fram til ambassadebygningene. Store folkemengder går mot strategiske mål i byen. Vi har bedt alle nordmennene der nede om å holde seg innendørs i sine hjem.

Nordmennene i Abidjan har lite informasjon om hva som foregår utenfor dørene deres.

- Alle radiokanalene er tatt av lufta, og tv-kanalene gir lite informasjon om det som skjer, sier Klepsvik.

- Vi følger utviklingen i landet fortløpende fra Norge, og har evakueringsplanene klare.

Fordømmer Guei

En ubekreftet melding går ifølge NTB ut på at kommunikasjonsministeren Henri Sama nå har forlatt militærjuntaen og anerkjenner Ggagbos seier i presidentvalget. Land som tradisjonelt har vært regnet blant Elfenbeinskystens venner, med den tidligere kolonimakten Frankrike i spissen, fordømmer Gueis forsøk på å klamre seg til makten.

Det amerikanske utenriksdepartements talsmann Philip Reeker sier rett ut at Guei nå prøver å legitimere militærkuppet der han grep makten i desember i fjor, med en forfalsket valgseier.

OPPTØYER: En såret demonstrant får hjelp under opptøyene i Abidjan tidligere i dag.