HRW: Hent hjem barna

- 20 norske barn født under IS

PST antar det ble født rundt 20 barn med norsk mor eller far under IS-kalifatet. Men de har ikke like god oversikt over disse barna i dag, som de har med de norske IS-krigerne.

USKYLDIGE OFRE: Over 22 000 barn med minst 60 ulike nasjonaliteter er nå internert i leire eller fengsler i det nordøstlige Syria. Disse barna er i den kurdisk-kontrollerte al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria. Minst fire norske barn skal også være her. Både kurdiske myndigheter, Redd Barna, Unicef, HRW og andre organisasjoner ber norske myndigheter om å hente hjem sine borgere. - De er uskyldige ofre, sier Letty , direktør i Human Rights Watch. Foto: AFP / NTB
USKYLDIGE OFRE: Over 22 000 barn med minst 60 ulike nasjonaliteter er nå internert i leire eller fengsler i det nordøstlige Syria. Disse barna er i den kurdisk-kontrollerte al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria. Minst fire norske barn skal også være her. Både kurdiske myndigheter, Redd Barna, Unicef, HRW og andre organisasjoner ber norske myndigheter om å hente hjem sine borgere. - De er uskyldige ofre, sier Letty , direktør i Human Rights Watch. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rundt 100 personer med norsk statsborgerskap eller annen tilknytning til Norge, reiste til det som skulle bli den islamske terrorstaten – kalifatet i Syria og Irak.

Rundt 40 av dem som reiste fra Norge, har kommet hjem til Norge. Cirka 40 av de islamske fremmedkrigerne er bekreftet døde.

Fem voksne i leire

PST bekrefter overfor Dagbladet at det hersker stor usikkerhet rundt 20 personer som det ikke er redegjort for.

- Av de tjue har vi opplysninger som tyder på at rundt fem voksne personer oppholder seg i leirene som er opprettet i Syria, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at fire av dem som nå oppholder seg i leirene er kvinner. Minst to av dem – som har barn – skal ha bedt om å få komme hjem til Norge.

- Antallet er noe usikkert, men vi har grunn til å anta at det ble født rundt 20 barn med enten mor eller far som har norsk tilknytning.

- Hva mener du med norsk tilknytning?

- Det betyr at far eller mor til barna enten er norske statsborgere, eller har annen tilknytning til Norge, sier Hugubakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer