HRW: Hent hjem barna

- 20 norske barn født under IS

PST antar det ble født rundt 20 barn med norsk mor eller far under IS-kalifatet. Men de har ikke like god oversikt over disse barna i dag, som de har med de norske IS-krigerne.

USKYLDIGE OFRE: Over 22 000 barn med minst 60 ulike nasjonaliteter er nå internert i leire eller fengsler i det nordøstlige Syria. Disse barna er i den kurdisk-kontrollerte al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria. Minst fire norske barn skal også være her. Både kurdiske myndigheter, Redd Barna, Unicef, HRW og andre organisasjoner ber norske myndigheter om å hente hjem sine borgere. - De er uskyldige ofre, sier Letty , direktør i Human Rights Watch. Foto: AFP / NTB
USKYLDIGE OFRE: Over 22 000 barn med minst 60 ulike nasjonaliteter er nå internert i leire eller fengsler i det nordøstlige Syria. Disse barna er i den kurdisk-kontrollerte al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria. Minst fire norske barn skal også være her. Både kurdiske myndigheter, Redd Barna, Unicef, HRW og andre organisasjoner ber norske myndigheter om å hente hjem sine borgere. - De er uskyldige ofre, sier Letty , direktør i Human Rights Watch. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Rundt 100 personer med norsk statsborgerskap eller annen tilknytning til Norge, reiste til det som skulle bli den islamske terrorstaten – kalifatet i Syria og Irak.

Rundt 40 av dem som reiste fra Norge, har kommet hjem til Norge. Cirka 40 av de islamske fremmedkrigerne er bekreftet døde.

Fem voksne i leire

PST bekrefter overfor Dagbladet at det hersker stor usikkerhet rundt 20 personer som det ikke er redegjort for.

- Av de tjue har vi opplysninger som tyder på at rundt fem voksne personer oppholder seg i leirene som er opprettet i Syria, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at fire av dem som nå oppholder seg i leirene er kvinner. Minst to av dem – som har barn – skal ha bedt om å få komme hjem til Norge.

- Antallet er noe usikkert, men vi har grunn til å anta at det ble født rundt 20 barn med enten mor eller far som har norsk tilknytning.

- Hva mener du med norsk tilknytning?

- Det betyr at far eller mor til barna enten er norske statsborgere, eller har annen tilknytning til Norge, sier Hugubakken.

USIKKERHET: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST bekrefter at om lag 20 barn med norsk tilknytning ble født i den islamske terrorstaten. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
USIKKERHET: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST bekrefter at om lag 20 barn med norsk tilknytning ble født i den islamske terrorstaten. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

Stor usikkerhet

PST er usikre på hvor mange av barna som fortsatt er i live.

Av fremmedkrigerne er det om lag 15 personer – som reiste fra Norge – myndighetene ikke vet skjebnen til. De kan være døde, eller fortsatt oppholde seg i Midtøsten. De kan også ha reist til andre konfliktområder.

- E-tjenesten, politiet og PST har hatt et godt samarbeid med andre lands tjenester i Europa. I det perspektivet mener vi å ha en rimelig god oversikt over dem som reiste til ISIL (også kjent som den Islamske Stat, red.anm.), og andre terrorgrupper, sier Trond Hugubakken til Dagbladet.

Den anerkjente menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch (HRW) følger menneskene som levde under IS-kalifatet tett. Organisasjonen antar at det per i dag er rundt 135 nordiske borgere i det nordøstlige Syria. Blant disse kan det være så mange som 85 barn, ifølge organisasjonen.

- Hent barna hjem

HRW mener barna er «uskyldige ofre som må hentes hjem av sine respektive land». I forrige uke sendte derfor HRW et brev til norske myndigheter der de ba Norge om å hente hjem sine borgere fra interneringsleirene i det nordøstlige Syria.

- Jo lengre uskyldige barn blir sperret inne under forferdelige forhold, jo mer føler barna seg forlatt av landene de kommer fra. Mange har mistet foreldre, de har levd sine første år under IS og levd i en krigssone …, sier Letty Tayler, assisterende krise- og konflikt-direktør i HRW, til Dagbladet og fortsetter:

- Barna får ikke ordentlig mat eller vann, de får ingen utdannelse og har ingen håp. Men de har ikke gjort noe galt. De er ofre, og Norge må ta ansvar for sine borgere ved å hente disse barna hjem, sier hun.

USKYLDIGE: Rundt 60 000 kvinner og barn bor i al-Hol-leiren. Nå ber den anerkjente menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch Norge hente hjem sine borgere. Foto: Ap / NTB
USKYLDIGE: Rundt 60 000 kvinner og barn bor i al-Hol-leiren. Nå ber den anerkjente menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch Norge hente hjem sine borgere. Foto: Ap / NTB Vis mer

- Kan angripe Norge

Tayler viser til at Norge både har «makt og mulighet» til å få barna og deres mødre hjem.

- Norge har et ansvar for alle sine borgere, og det er ingen løsning å stikke hodet i sanden fordi dette er en upopulær politisk sak. For et barn teller hver eneste dag, og dette problemet vil ikke forsvinne. Det vil bare bli verre, sier Taylor.

Hun viser til at det på sikt vil være et sikkerhetsmessig problem for Norge at det finnes norske borgere der ute, men som norske myndigheter ikke tar ansvar for.

- Barna er nå unge og har en god sjanse til å bli integrert tilbake i det norske samfunnet. Jo lengre de må være i leirene, jo større risiko for at IS vil forsøke å rekruttere dem. Hver uke betaler kvinner folk for å smugle dem ut av leirene. Hva skjer da? De kan regruppere seg og siden angripe Norge, sier Taylor.

- Ikke senk lista

Hun viser til at Norge ønsker å være et land som jobber for fred, forsoning og menneskerettigheter, og er et land med robust rettssystem.

- Disse menneskene går inn i sitt tredje år som internerte, og norsk regjering har ingen unnskyldning for ikke å gjøre noe, sier Taylor og viser til at de kurdiske myndighetene som kontrollerer leirene gjentatte ganger har bedt Norge og de andre land om å hente hjem sine borgere.

- Forholdene i leirene er dypt degraderende og ofte umenneskelige. Norge kan lede an, og forsvare sitt gode rykte. Det vil være veldig skuffende om Norge senker lista for denne gruppen med mennesker, sier hun og fortsetter:

- Om Norge begynner å ignorere rettighetene for en gruppe av sine borgere … Hvilken gruppe blir så neste mann ut?, spør hun og legger til:

- Å hente hjem fire kvinner og fire barn burde være en enkel sak for Norge: Ta de mistenkte inn i rettssystemet og redd de uskyldige barna. Det er det eneste riktige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer