Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

20 nye mottak for Kosovo-flyktninger

20 flyktningmottak med plass til nærmere 2200 personer er opprettet siden luftbrua for Kosovo-flyktningene ble startet 6. april. I tillegg er flere eksisterende mottak utvidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg kommer tre transittmottak, to ved Gardermoen og ett ved Kristiansand, som blir drevet av Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Kristiansand kommune.

Norge har sagt seg villig til å ta imot 6000 flyktninger fra Kosovo, og ytterligere 1000 som kan få opphold på grunnlag av familiegjenforening.

UDI disponerer i alt 10 200 plasser hos 74 private og 23 kommunale flyktningmottak, skriver Aftenposten.

20 nye

De 20 nye flyktningmottakene er drevet av privatpersoner og firmaer over hele landet, opplyser nestleder ved UDIs regionkontor i Midt-Norge, Lars Steinar Hansen. Men han sier at tallet endrer seg stadig.

UDIs regionkontor i Midt-Norge har ansvaret for å koordinere mottaket av Kosovo-flyktningene som kommer til Norge.

I de tre nordligste fylkene er det opprettet 540 nye plasser, i Midt-Norge 190, på Vestlandet 350 plasser, på Sørlandet 270 inkludert et transittmottak og på Østlandet drøye 800 plasser.

Hansen sier at UDI har kontroll på opprettelsen av mottakene, selv om det går raskt.

- Det er en stor utfordring å følge opp de nye mottakene med opplæring og veiledning fremover for å sikre den nødvendige kvaliteten, sier Hansen til NTB.

UDI befarer stedene før mottakene blir opprettet, og gir en basisopplæring om rutiner.

Nøkterne

Utlendingsdirektoratet har utarbeidet retningslinjer for drift av statlige mottak. Tilbudet skal være likeverdig, nøkternt og forsvarlig. Mottakene har enten felleshusholdning eller selvhusholdning. Alle beboere får det nødvendigste av sengetøy og kjøkkenutstyr.

I tillegg blir det gitt økonomisk støtte til livsopphold, etter satser fastsatt av Kommunal- og regionaldepartementet.

En voksen som bor på et mottak med felleshusholdning får inntil 900 kroner i måneden. Hvis man bor på mottak med selvhushold er månedsstøtten inntil 2500 kroner for en person over 18 år.

(NTB-Håkon Fenstad)