20-pakningene tøt ut overalt

Ikke bygg om bilen din til sigarettsmugling - tollerne har lært knepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hvor mange 20-pakninger sigaretter går det an å skjule i hulrommene i en vanlig personbil - uten å ha en eneste sigarett i det åpne bagasjerommet eller inne i kupeen? Prøv i alle fall ikke å utfordre rekorden til de to polakkene som ble stoppet ved Ørje tollsted sist fredag.

Tollerne har "nese" for de fleste triksene. Og det kan bli fryktelig dyr røyk når politi og domstoler har gjort seg ferdig med saken. Polakkene på Ørje må i tillegg reise hjem uten sin Mercedez A190. Den blir inndratt til fordel for statskassa - fordi den var spesialinnredet for sigarettsmugling.

- Det er lært opp egne sigarett-snusehunder, men i dette tilfellet var det tollernes intuisjon som gjorde utslaget. Jeg tror aldri de har dratt så mange kartonger og røykpakker ut av en vanlig bil, sier førstetollinspektør Matti Ljønes ved Ørje tollstasjon til Dagbladet.no.

Under gulvmatter og seter var det lagd sigarettluker overalt. Opptellingen stanset på 44.230 smuglersigaretter. Det er 221 kartonger - pluss en 20-pakning og en 10-pakning i tillegg. Flere kartonger var sprettet og sigarettpakkene fordelt løst for å utnytte absolutt all skjult plass.

Dersom polakkene skulle tatt røyken lovlig inn i landet, måtte de betalt 81.393 kroner i tobakksavgift og 20.346 kroner i moms.

Over halve prisen er avgifter når to kjøper en 20-pakning til 74 kroner i norsk butikk.

Grense på 25.000 sigaretter

Politijurist Elisabeth Gorgas i Østfold politidistrikt har i dag fått berammet straffesak mot polakkene i november. De blir tiltalt for brudd på tolloven og har kjørt sin siste tur med Mercedez\'en.

IKKE PLASS TIL EN SIGARETT EKSTRA: Bilen hadde fulle kanaler. Foto: Tollvesenet.
IKKE PLASS TIL EN SIGARETT EKSTRA: Bilen hadde fulle kanaler. Foto: Tollvesenet. Vis mer

-Grensen for "bare" bot går på 25.000 smuglersigaretter. Da er standard bot 30.000 kroner, sier Gorgas til Dagbladet.no.

I alt fire polakker blir tiltalt for sigarettsmuglingen sist helg. De to andre kom i en annen bil, og politiet mener at alle fire sto sammen om smuglingen. I den andre bilen ble det funnet 48 liter sprit, også det godt over den tollfrie kvoten på en liter.

Den tollfrie kvoten for røyk er 200 sigaretter - en kartong.

FORAN I BILEN: Flere luker under mattene rundt gearspaken.
LUKE UNDER MATTENE: Sigaretter under baksetet også.