20 palestinere overga seg i kveld

Yassir Arafat isolert. Hans hovedkvarter er jevnet med jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag 20 palestinere ble sent i kveld pågrepet av den israelske hæren i bygningen ved siden av Yasser Arafats kontorer i Ramallah på Vestbredden.

Tidligere på kvelden kom det meldinger om at israelske gravemaskiner hadde begynt å rive ned deler av bygningen hvor kontorene til Arafat ligger.

Palestinske tjenestemenn inne i bygningen sa over telefon at de fryktet at bygningen kunne rase sammen over Arafat. Ifølge vitner ble broen mellom de to byggene revet ned, og det kunne også høres en eksplosjon i området.

En talskvinne for den israelske hæren sa at «operasjonene fortsetter» ved bygningskomplekset.

CNN melder i kveld at den israelske hæren har startet å rive en bro mellom de to gjenværende bygningene til de palestinske selvstyremyndighetenes hovedkvarter i Ramallah.

President Arafat vil dermed bli isolert fra sin livgarde. Flere tror at israelerne er på jakt etter palestinernes etterretningssjef på Vestbredden, Tawfik Tirawi. Han skal være inne i en av de to bygningene, og trolig er han sammen med Yassir Arafat.

De resterende bygningene er allerede jevnet med jorda etter at israelske soldater gikk løs på dem med dynamitt og bulldosere.

Palestinerne frykter at Arafats kontorbygning skal rase sammen over presidenten.

- Situasjonen er svært alvorlig. Vi ber om at FN griper inn umiddelbart for å stanse denne katastrofen, sier Nabil abu Rudeineh, en av Arafats medarbeidere inne i bygningen til CNN i kveld.

I går omringet israelske stridsvogner den palestinske presidentens bygninger og krevde at 19 palestinere som holdt til der ble utlevert. Men de 19 ettersøkte palestinerne holder fremdeles stand.

TV-kanalen al-Jazeera skal ha vist at nesten hele bygningskomplekset nå er jevnet med jorda. Bare president Yassir Arafats kontorbygning, og en nyere bygning står nå igjen.

Den israelske hærens aksjon mot Arafat kom som svar på det palestinske selvmordsangrepet i Tel Aviv dagen før.

Hæren sendte også stridsvogner dypt inn i Gaza, dagen etter at sju mennesker ble drept av en selvmordsbomber i Tel Aviv.

Statsminister Ariel Sharons regjering vurderte natt til fredag å utvise Arafat fra Vestbredden, men sendte i stedet inn bulldosere for å rive ned deler av hovedkvarteret hans i Ramallah.

Sprengt og revet

Arafats personlige hovedkvarter er nå det eneste som står igjen noenlunde helt på det tre mål store området etter at den israelske hæren sørget for å legge alle andre bygninger i grus. Den israelske hæren opplyser at over ti bygninger og kontorbrakker ble sprengt med dynamitt eller revet med bulldosere fredag.

Under beleiringen av hovedkvarteret krevde Israel at 19 etterlyste palestinere skulle utleveres. Et 20-tall palestinere ble deretter arrestert, men ingen av dem skal være blant de etterlyste.

En palestinsk politimann ble drept av en israelsk snikskytter, før bulldoserne gikk løs på ti av bygningene i hovedkvarteret.

Området, kjent som Muqataa, tjente lenge som hovedkvarter for den israelske okkupasjonen av Vestbredden. Men i 1994 ble det overrakt palestinske myndigheter som en symbolsk handling i fredsprosessen etter at Oslo-avtalen var blitt undertegnet året før.

Internasjonale reaksjoner

USA sier i en kommentar til den siste utviklingen at Israel har rett til å forsvare seg mot palestinske selvmordsbombere, men at Israel må ta konsekvensene av sine handlinger i betraktning.

Russland, som i senere tid har opptrådt som en intens forsvarer av Israel, protesterer mot isolasjonen av Arafat. -Praksis viser at isolasjon av den palestinske ledelsen virker mot sin hensikt, sier Russlands utenriksdepartement.

Egypts president Hosni Mubarak sier Israels reaksjoner vil føre til nye palestinske hevnaksjoner.

EUs utsending til Midtøsten ber palestinerne konsentrere kreftene om å bygge opp en stat i stedet for å sprenge seg i luften i selvmordsaksjoner.

Hamas-bombe

Samtidig innrømmet Arafats hovedrivaler i organisasjonen Hamas at de sto bak den blodige aksjonen i Tel Aviv torsdag ettermiddag. Blant de sju døde var gjerningsmannen og en skotsk 17-åring. Rundt 50 mennesker ble skadd.

- En kommende Qassam-martyr gikk om bord i en buss som fraktet sionistiske okkupanter. Han sprengte sin rene kropp i filler blant dem, het det i en uttalelse fra den væpnede fløyen i Hamas.

Inn i Gaza

Et titall israelske stridsvogner kjørte fredag inn i flere landsbyer i Gaza. En 35 år gammel palestinsk mann og en 25 år gammel kvinne ble drept av israelske kuler da palestinerne gjorde kraftig motstand. Minst tre israelske soldater ble såret da stridsvognen deres kjørte på en mine ved Beit Hanoun.

En palestinsk 14-åring ble fredag ettermiddag skutt og drept av israelske soldater i byen Rafah på Gazastripen. Ti andre unge palestinere ble skadd da soldater som vokter grensen mot Egypt åpnet ild, ifølge palestinske sykehuskilder.

Gaza har til nå vært skånet for omfattende israelske aksjoner etter at hæren gjenokkuperte de fleste av de palestinske byene på Vestbredden i juni. Fredag ble det nok en gang innført forbud mot å vise seg utendørs i de palestinske byene.

De israelske militæraksjonene kom etter at Israels regjering på et krisemøte besluttet å isolere Arafat. Noen ministere, blant dem Sharon selv, krevde at han skulle utvises, men dette er tidligere blitt hindret av amerikansk og europeisk press. Utenriksminister Shimon Peres og forsvarsminister Binjamin Ben-Eliezer var blant dem som var imot å utvise Arafat.

(Dagbladet.no/NTB-AFP-Reuters)

<B>OVERGIR SEG: De 20 palestinerne ga sent i kveld opp for den israelske militærmakten og overga seg til politiet.
BULLDOSERE: Restene fjernes med bulldosere etter at sprengstoffet har gjort sitt.
KNUST: Dette huset en gang de palestinske selvstyremyndighetenes hovedkvarter.
FRYKTER FOR HANS LIV: Yasser Arafat (t.h.) og etterretningssjef for Vestbredden, Tawfik Tirawi.
JEVNES MED JORDA: Bare to av bygningene til de palestinske selvstyremyndighetenes hovedkvarter står nå igjen.