DYSTER STATISTIKK: En båt med fisketurister kantret tidligere i juli under en tur på sjøen. Én person omkom i ulykken, og inngår dermed i den dystre drukningsstatistikken denne sommeren. Foto: Are Olaussen / NTB Scanpix
DYSTER STATISTIKK: En båt med fisketurister kantret tidligere i juli under en tur på sjøen. Én person omkom i ulykken, og inngår dermed i den dystre drukningsstatistikken denne sommeren. Foto: Are Olaussen / NTB ScanpixVis mer

20 personer har druknet hittil i juli

Årets julimåned kan bli den verste drukningsmåneden på flere år, viser tall fra Norsk Folkehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Juli er alltid den verste måneden, men ut fra de foreløpige tallene ser det ut til at juli i år blir verre enn tidligere år, sier kommunikasjonsrådgiver Torunn Aaslund i Norsk Folkehjelp til NTB.

Stortinget ønsker å påby bruk av vest kun når barn er om bord i fritidsbåten, men Norsk Folkehjelp er en pådriver for at det skal bli påbudt å bruke redningsvest i båt - uavhengig av om det er barn med eller ikke.

Foreløpige tall De foreløpige tallene viser at 20 personer har druknet i juli i år, mot 17 personer samme måned i fjor, 12 personer i juli 2012 og 18 personer samme måned 2011.

Før julitallene kom var mai måneden med det høyeste antall drukningsulykker i år. Da omkom tolv mennesker. Elleve personer druknet i juni.

Både i 2013 og 2014 er det menn over 40 år som topper statistikken. I hele 2013 omkom 55 menn i aldersgruppen, mens antallet hittil i år har passert 30.

Fall fra land og båt Når det gjelder geografi, er Hordaland og Nordland de fylkene hvor flest liv har gått tapt ved drukning i år.

- Jeg skulle ønske denne tendensen snudde, sier lensmann Roald Raunholm på Stord i Hordaland til NRK.

Fra januar til og med juli 2013 omkom totalt 59 personer i drukningsulykker i landet. Til og med juni i år hadde 49 personer omkommet, og når juli inkluderes vil antallet komme nærmere 80, ifølge de foreløpige tallene.

I 2013 omkom totalt 119 personer i drukningsulykker over hele landet.

Fall fra land eller brygge ned i vann er sammen med fall fra eller ulykker med fritidsbåter årsakene til at flest omkommer i drukning.

(NTB)