Coronaviruset

20 prosent utvikler psykiske lidelser

1 av 5 som har gjennomgått covid-19-infeksjon, utvikler psykisk lidelse, viser en ny studie. Samtidig framgår det at psykisk sykdom kan være en uavhengig risikofaktor for covid-19.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2 se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2 se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av dem som har vært syke med covid-19 løper større risiko for å utvikle psykiske lidelser, viser en stor studie publisert i anerkjente The Lancet Psychiatry.

Forskerne fant at 20 prosent av dem som ble smittet med coronavirus, ble diagnostisert med en psykisk lidelse innen 90 dager.

Angst, depresjon og søvnløshet var de mest vanlige psykiske seinvirkningene, men forskerne fant også betydelig høyere risiko for demens blant pasienter etter coronavirussykdom.

NY STRATEGI: USAs nyvalgte president, Joe Biden, la mandag 9. november fram deler av sin plan for å bekjempe coronaviruset. Vis mer

- Sannsynlig

- Folk har vært bekymret for at de som overlever covid vil ha større risiko for psykiske problemer. Våre funn viser at dette er sannsynlig, sier Paul Harrison, professor i psykiatri ved Oxford-universitetet i Storbritannia, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han understreker behovet for at forskning nå undersøker årsakssammenheng og identifiserer nye behandlinger for psykiske lidelser etter covid-19.

Forskerne bak studien har analysert elektronisk helseregister-data for 69 millioner mennesker i USA.

Studien omfatter mer enn 62 000 tilfeller av covid-19.

I løpet av tre måneder etter positivt testsvar for coronavirussykdom, ble 1 av 5 pasienter for første gang diagnostisert med angst, depresjon eller søvnløshet.

Dette var omtrent dobbelt så sannsynlig som for andre pasientgrupper i samme periode, ifølge forskerne.

IKKE LENGER SMITTEFRITT: Det er påvist coronasmitte på Vanuatu. Landet var et av få som ennå ikke hadde registrert smitte. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Lignende funn

Studien fant også at personer med en eksisterende psykisk sykdom hadde 65 prosent større sannsynlighet for å bli diagnostisert med covid-19 enn personer uten psykiske problemer.

- Dette skyldes trolig en kombinasjon av psykologiske stressfaktorer knyttet til denne spesielle pandemien og de fysiske effektene av sykdommen, sier psykiater Michael Bloomfield ved University College London.

Professor i psykiatri Simon Wessely ved King’s College i London, påpeker at forskernes funn som tilsier at folk med psykisk sykdom har høyere risiko for covid-19 passer godt med lignende funn fra tidligere smittsomme sykdomsutbrudd.

- Covid-19 påvirker sentralnervesystemet, og kan dermed øke påfølgende lidelser direkte. Men denne undersøkelsen bekrefter at det ikke er hele historien, og at denne risikoen økes av tidligere dårlig helse, sier Wessely.

TILTAK: Regjeringen bevilger 17,8 milliarder kroner i corona-støtte. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Interessant

Helsedirektoratet mener studier av psykiske effekter av covid-19 er like viktige som studier av somatiske effekter av coronavirussykdommen.

- Derfor er dette en interessant publikasjon, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Nakstad påpeker at det ikke er overraskende at personer som har vært syke med covid-19, og særlig dem som har vært innlagt i sykehus, får ettervirkninger i form av depresjon og psykiske plager.

- Det er viktig å være klar over omfanget av dette, slik at oppfølgingen blir best mulig i etterkant. Det er nok også slik at både de psykologiske effektene av pandemien og de fysiske effektene av å bli syk spiller inn på den psykiske helsen hos mange, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer