Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

20 turister i hagen - så kom corona

I fjor gikk 470 000 cruiseturister i land rett under huset. Så kom corona og nye åpenbaringer.

FORANDRET: Henning Iversflaten har opplevd cruiseturismen i Stavanger på nært hold i 18 år. I år er det helt annerledes. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

STAVANGER (Dagbladet): Denne sommeren har dagliglivet vært ganske så annerledes for Henning Iversflaten (64). Og det til tross for at han har bodd nøyaktig samme sted i 19 år, i huset fra 1840-årene og med mange av de samme naboene.

Cruiseskipene og den massive turistinvasjonen har blitt borte med corona-situasjonen.

Og dermed ikke så mange turister hengende over hagegjerdet, på ubedt besøk inne i prakthagen, heller ikke så mange kameraer og ansikter på stuevinduene.

Henning bor i Øvre Strandgate, midt i indrefileten av Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse i Gamle Stavanger. Bare et 50-talls meter i luftlinje i bakken over Vågen, havna i sentrum av Stavanger.

I fjor sommer ble Henning rikskjendis med sine beskrivelser om hundrevis av turister på befaring samtidig i den trange og vernede gata.

Ser plutselig sjø og fjell

Nå er det bare en liten brøkdel utenbys gjester på beundrende rusletur i det unike boligstrøket. De er velkomne.

2019: Hageutsikten fra nabolaget i Øvre Strandgate i fjor sommer, i baklken over og 50 meter fra Stavangers byhavn Vågen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen.
2019: Hageutsikten fra nabolaget i Øvre Strandgate i fjor sommer, i baklken over og 50 meter fra Stavangers byhavn Vågen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Vis mer

- Den største forskjellen er kanskje at nå ser vi vannet rett her nede og Ryfylkefjellene i bakgrunnen. Det har vi ikke sett på flere år mellom mai og september.

- Fra soveromsvinduet i andre etasje kunne vi ikke se over skipene. Nå hører vi ikke duringen fra cruisebåtene, sier Henning Iversflaten til Dagbladet.

I fjor var det 242 cruiseskip som ankret opp rett nedenfor. 470 000 passasjerer gikk i land.

Det var 150 000 flere enn sommeren før. Og mange av cruisegjestrene ålte seg gjennom Øvre Strandgate samtidig.

I år var det planlagt 246 anløp. Etter bare seks av dem i mars, har det vært full corona-stopp.

Selskap i hagen

På spørsmål om «et par» ferske episoder fra da det fortsatt var full cruise-fart, svarer Henning med et smil på lur:

- En ettermiddag jeg kom hjem, satt eller ruslet det 18-20 italienere i hagen. For å komme inn der måtte de aktivt åpne et stengsel til porten. De hadde fått inntrykk av guiden på skipet at dette var et museum.

2020 - EN TORSDAG MORGEN KL. 09: Folketomt og helt stille da Dagbladet ruslet gjennom vernede Øvre Strandgate. Både toppen møtte vi på en kvinne og en katt, begge lokale. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet.
2020 - EN TORSDAG MORGEN KL. 09: Folketomt og helt stille da Dagbladet ruslet gjennom vernede Øvre Strandgate. Både toppen møtte vi på en kvinne og en katt, begge lokale. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet. Vis mer

- En dag jeg kom tilbake etter en tur i butikken, måtte jeg gå litt sikk-sakk mellom folk for å komme fram til inngangsdøra. Sånt var jo vanlig og ikke noe problem. Men denne gangen fikk jeg kjeft for å forstyrre noen som tok bilder foran den samme døra.

Etter fjorårets beskrivelser har Henning registrert på sosiale medier at noen har stemplet han som «sutrete».

- Det er feil. Det er hyggelig at folk vil se et slikt område. Jeg hadde gjort det samme selv når jeg er på tur. Men det massive innrykket gir vel ikke det den beste opplevelsen for turistene selv. Vi nordmenn hadde nok ikke åpnet porten og gått inn i en hage. Men forskjellige nasjoner har ulike kulturer. Og hvis cruisearrangører lager inntrykk av at det er et museum, ja da, så.

2020 - SAMME TORSDAG KL. 11: Henning åpner døra da Dagbladet ringer på. Første turist tar bilde av hans frodige hage, nå også med synlig havn rett nedefor og fjell i bakgrunnen. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet.
2020 - SAMME TORSDAG KL. 11: Henning åpner døra da Dagbladet ringer på. Første turist tar bilde av hans frodige hage, nå også med synlig havn rett nedefor og fjell i bakgrunnen. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet. Vis mer

- Hva gjør en beboer i et av kystens mest ettertraktede turistmål selv i sommerferien?

- I år blir det tur til Molde og traktene rundt, med «vaktmester» til hagen hjemme. I fjor ble det bobilferie i Sverige. Året før Helgeland.

Her kan du sjekke lesernes tips over ferieperler i Norge.

- Kveler havna

En mangeårig nabo som allerede har reist på ferie, er Unni Karoline Bakke. Hun har bodd i Øvre Strandgate siden 1999, og startet sommeren på hytte i Eigersund-traktene.

2020 - SAMME TORSDAG KL. 13: Første turgruppe klar for guiding gjennom Øvre Strandgate. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet.
2020 - SAMME TORSDAG KL. 13: Første turgruppe klar for guiding gjennom Øvre Strandgate. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet. Vis mer

- Det er vel ikke hyggelig som turist å gå i kø, heller. Så massiv som cruisetrafikken har blitt, kveler den hele havneområdet. Jeg er spent på hva pusterommet denne sommeren kan gi av ideer videre. Det er liksom en stemning som passer bedre med Stavanger når seilskutene fra Cutty Sark- og Tall Ships-regattaene inntar havna og rundt, sier hun.

Huset hun bor i, ligger et par meter høyere oppe i bakken enn tomta til Henning Isflaten.

- Vi ser ikke noe over eller bak cruiseskipene. Selv fra soveromsvinduene i andre etasje, ser det ut som de på toppen av cruiseskipene i havna, ser ned på oss, sier Bakke.

Flere av naboene er spent på om de vil merke spor av mindre uhumskheter i lufta etter en sesong uten cruiseskip i Vågen. Luftforurensing setter sine spor på kritthvite hus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!