Norge tar affære:

20 ukrainere får livsviktig hjelp

Norge er blant landene som har hentet flest ukrainske pasienter for behandling siden krigen startet. 20 får nå livsviktig hjelp ved norske sykehus, får Dagbladet opplyst.

BESØKTE KYIV: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) besøkte Kyiv tidligere i mai, og fikk sett ødeleggelsene på kloss hold. Foto: Ukrainian Parliament Press Office / NTB
BESØKTE KYIV: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) besøkte Kyiv tidligere i mai, og fikk sett ødeleggelsene på kloss hold. Foto: Ukrainian Parliament Press Office / NTB Vis mer
Publisert

Bare Spania, Tyskland og Italia har hentet flere ukrainske pasienter enn Norge, viser tall Dagbladet har fått innsyn i.

De blir hentet ut gjennom «hubber» etablert av myndighetene i naboland som Polen, Romania og Moldova. Noen kan ha kommet over grensen selv.

20 av disse får nå livsviktig behandling ved norske sykehus, opplyser helsedirektør Bjørn Guldvog.

- Millioner av innbyggere og pasienter er på flukt, og dermed avskåret fra planlagt medisinsk oppfølging. Dette er svært alvorlig og rammer blant annet kreftpasienter, psykisk syke og barn og unge, sier Guldvog til Dagbladet.

De som er hentet ut, er hovedsakelig kreftpasienter, sier han.

TETT DIALOG: Helsedirektoratet har tett dialog med EU, WHO og ukrainske myndigheter, og overvåker krigen nøye, forteller helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Vidar Ruud / NTB
TETT DIALOG: Helsedirektoratet har tett dialog med EU, WHO og ukrainske myndigheter, og overvåker krigen nøye, forteller helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

WHO: Minst 3000 døde

- Ukraina har i utgangspunktet et godt utbygd helsevesen, men kamphandlingene gjør det naturligvis vanskelig å gi helsehjelp og opprettholde kapasitet i tjenestene, forteller helsedirektøren.

Helsetjenestene kan være helt eller delvis stengt, og de som fortsatt er operative kan mangle medisinsk utstyr, materiell og medikamenter - seinest forrige uke sa Verdens helseorganisasjon (WHO) at de har registrert 200 angrep på helseinstitusjoner i det krigsrammede landet.

Minst 3000 ukrainere er så langt døde fordi de ikke har fått den oppfølgingen de trenger, anslår de.

Tallene Dagbladet har fått innsyn i, viser at Norge per 16. mai har:

  • Gitt 165 ukrainske pasienter tilbud om transport og behandling.
  • Mottatt 18 pasienter og 26 pårørende for behandling.
  • 2 utestående tilbud, det vil si at vi venter på svar fra pasienter som befinner seg Ukraina eller nabolandene, og som kan komme til Norge hvis de ønsker.
ILDBOMBE: Mariupol-ordførerens rådgiver Petro Andrjusjtsjenko har publisert en video som skal vise russiske styrker bruke fosforbomber over stålverket Azovstal. Video: Telegram @Petro_Andriutsjenko / Dagbladet TV Vis mer

Bidrar med ambulansefly

Norge opererer også et eget ambulansefly for EUs sivile beredskapsmyndigheter som står på «stand by» for å raskt kunne bistå dersom det er behov for å støtte lokal helsetjeneste i Ukrainas naboland.

Så langt har flyet blitt benyttet to ganger i forbindelse med krigen: Én tur til Norge og én til Danmark.

På turen til Danmark, bisto det med transport av to ukrainske pasienter som ble hentet ut gjennom Polen, får Dagbladet opplyst.

- Norge deltar i EUs Medevac-ordning (Medical Evacuation, journ.anm.) og samarbeider med andre europeiske land om å ta imot pasientene, forklarer helsedirektør Guldvog.

Han sier at Helsedirektoratet nå har jevnlig dialog med både EU, WHO og ukrainske myndigheter.

- Vi bidrar på forespørsler om levering av medisinsk utstyr, materiell og medikamenter, sier Guldvog til Dagbladet.

Det er tidligere kjent at Norge har sendt legemidler til en verdi av om lag 43 millioner kroner for å lette den akutte nødssituasjonen krigen har skapt.

- Vi vet at de humanitære konsekvensene av krigen vil bli svært store, og Norges holdning er klar: Vi skal støtte Ukraina og står beredt til å bidra ytterligere i tiden framover, har utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) tidligere uttalt i forbindelse med situasjonen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer