Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

200- 300 lærere må bort

Høyre leder landets regjering og byrådet i Oslo. Løftet om «en bedre skole» var med på å gi Høyre valgseieren. Nå risikerer elever og lærere i grunnskolen i Oslo tidenes blåmandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpige beregninger fra Utdanningsforbundet viser at 200 til 300 lærere kan bli oppsagt.

- Vi så allerede i høst, da Oslo kommunes budsjett ble vedtatt, at Oslo-skolen ville få kutt. Men først da midlene ble brutt ned på den enkelte skole, viser det seg at situasjonen er mer alvorlig enn fryktet, sier nestleder i Eva Nærby i Utdanningsforbundet i Oslo.

I disse dager spikrer driftsstyrene ved hver enkelt skole driftsbudsjettet for 2002. Nå opplever en lang rekke av grunnskolene i hovedstaden at de ikke har annet valg enn å kutte i lønnsutgiftene. Det betyr færre lærere.

- En hån

- Dette er en hån mot byens barn og unge. Det undergraver demokratisk forståelse når en opplever at politikerne lover gull og grønne skoger for så glatt å overse det hele etterpå. Grunnskolen i Oslo vil få et dramatisk kutt i antall lærere. Ennå har vi ikke full oversikt over situasjonen, men vi både frykter og tror at 200 til 300 lærerstillinger må kuttes bare i grunnskolen i Oslo, sier nestlederen i Utdanningsforbundet i Oslo og lister om konkrete følger av dette:

  • Ekstra satsing på elevoppfølging forsvinner.
  • Undervisning må legges til fulle klasser med 28 elever.
  • Alt som ikke er lovpålagt, skjæres vekk.
  • Gruppeinndeling forsvinner.
  • Støttetimer til sterke og svake elever blir borte.

Eva Nærby trekker fram Haugen skole på Høybråten som et eksempel. Skolen har blitt framhevet som en foregangsskole i tilrettelegging for best mulig læring for elevene.

- Bare ved denne skolen er de redde for at åtte eller ni av 60 stillinger må bort for å klare budsjettet for 2002, sier nestleder Nærby til Dagbladet.

Høyre, KrF og Venstre sitter med byrådsmakten i Oslo. Det er de samme partiene som utgjør Bondevik-regjeringen.

Skoleprofil

Spesielt Høyre profilerte seg meget sterkt med skoleløfter i sist valgkamp. Løftene står i sterk kontrast til det Oslo-skolen nå kan komme til å oppleve. Byrådet i Oslo har også skolesatsing som et av sine viktigste mål. I byrådets politiske erklæring heter det blant annet:

«Skolen skal gi elevene opplæring av høy kvalitet tilpasset den enkelte elevs behov, ønsker og forutsetninger - slik at alle får et likeverdig tilbud.»

Løftene:

Fra byrådserklæringen for Høyre/KrF/Venstre-byrådet i Oslo:

«Skolen skal gi elevene opplæring av høy kvalitet tilpasset den enkelte elevs behov, ønsker og forutsetninger - slik at alle får et likeverdig tilbud.»

Fra Høyre/KrF/Venstre-regjeringens tiltredelseserklæring:

«Regjeringen vil ruste opp den offentlige skolen både når det gjelder undervisning, materiell og lokaler. Det skal legges spesiell vekt på å styrke elevenes ferdigheter i lesing, skriving og regning.»

Skolebyråden i Oslo, Venstre-politikeren Kjell Veivåg, sier til Dagbladet at han ikke kjenner til at driftsstyrene på skolene nå må kutte i antall lærere.

- Vi har ingen indikasjoner på at undervisningen vil bli dårligere på grunn av skolebudsjettet i Oslo, sier han.

LÆRERKUTT: Nestleder i Utdanningsforbundet i Oslo, Eva Nærby, og tillitsvalgt ved Haugen skole på Høybråten, Kjell Sømme, frykter at et stort antall lærere i Oslo-skolen blir oppsagt på grunn av trange budsjetter.
Hele Norges coronakart