200 000 feiret i Oslo sentrum

Kongen, statsministeren og nærmere 200 000 feststemte mennesker feiret år 2000 med en heidundrande fest på Rådhusplassen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en time før klokka slo midnatt bød Oslo kommune på kultur og underholdning som reflekterte tiden vi lever i, og framtiden som møter oss. Tusenvis av mennesker hadde tatt veien fra private selskaper og restauranter til havna i Oslo. Der ble de møtt med fyrverkeri av ypperste klasse og et show spekket med lyd- og lyseffekter.

Den timelange forestillingen var inndelt i seks tidsbølger. Musikken gjenspeilte tradisjonsrik norsk kultur gjennom Chateau Neuf Spellemannslag og framtidens rytmer via DJ Olle Abstracts musikkmix. Til all musikken danset medlemmer fra Dansgruppa Bårdar.

I den neste tidsbølgen fløy fjellklatrere i kabler fra rådhuset til den enorme scenen på Honnørbrygga. Der sto Erik Bye og framførte «Vår Herres klinkekule». Synet imponerte blant annet Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen og hans kone, som begge måpte da to våghalser fløy 30 meter over folkemengden.

To store kor, hvor fortiden møtte framtiden tok over for Bye. Consertium Vocale sang fra Festningevollen på Akershus, mens på den motsatt siden av Rådhusplassen, ved Vestbanen, sto meldemmer av Det Norske Solistkor og sang for full hals. Dansere, gjøglere og skøyteløpere med ild og heftige rytmer svingte seg i fire forskjellige tårn på festplassen. Nye fjellklatrere kom til syne, denne gang fra taket på Rådhuset. De kastet seg utfor kanten og rappellerte langs veggen mens de festet tøyremser som symboliserte tigerstriper. Det var arrangørenes måte å markere åpningen av Oslos 1000-års jubileum. Hovedstaden er jo kjent som «Tigerstaden».

Nye kor sang, denne gang et barnekor, som sammen med musikeren Lars Lillo-Stenberg, framførte «Oslosangen». Under sangen kom kongeparet og kronprins Haakon Magnus til syne på rådhusbalkongen. Det hele kuliminerte i nasjonalsangen «Ja, vi elsker» som alle på plassen tok del i.

- Jeg er så glad inne i meg, sa Lars Lillo-Stenberg til Dagbladet :på nettet, like etter framførelsen.

Han fryktet nemlig at han skulle bli nervøs, men det ble han ikke.

- Det var en sterk opplevelse, sa de Lillos-stjernen, som aldri tidligere har sunget foran så mange mennesker.

Kong Harald talte, men hva han sa var det ingen som fikk med seg. Allerede før klokken slo midnatt hadde publikum startet festen med medbrakt fyrverkeri.

Deretter braket det løs med det offisielle fyrverkeriet som Oslo aldri tidligere har sett maken til. Sju minutter tok det før rakettene stilnet. Det hele ble avsluttet med offisiell åpning av Oslos jubileum av ordfører Per Ditlev-Simonsen. Deretter var det kanonsalutt fra Akershus festning og «Oslo 1000 år» lyste opp på himmelen i flammer.

VAKKERT: De frammøtte fikk gleden av et påkostet fyrverkeri.
FLAGG: Noen hadde sminket seg med de norske fargene.
TAR'N HELT UT: Noen har på seg finstasen - andre har kugalskap.
FESTSTEMT: Rådhusplassen var smekkfull av mennesker som vile feire det nye milenniet.