FRISTATEN:  Mellom Serbia og Kroatia ligger det sju kvadratkilometer store området Jedlicka har erklært som egen stat.
FRISTATEN: Mellom Serbia og Kroatia ligger det sju kvadratkilometer store området Jedlicka har erklært som egen stat.Vis mer

200 000 har søkt om å få bo i verdens nyeste «land»

En 31-årig politiker hevder å ha grunnlagt ny stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lei av Norge? Den tjekkiske politikeren Vit Jedlicka (31) har erklært et nytt land, i et ingenmannsland-område mellom Kroatia og Serbia. Denne uka presenterte han Liberland, som landet heter på et universitet i Tsjekkia.

Søknader strømmer inn Få dager etter presentasjonen, har søknadene rent inn, 200 000 har søkt om statsborgerskap via nettsiden, ifølge The Guardian.

Den nye staten har frivillig skatt, og krever at nye innbyggere skal respektere andre mennesker og privat eiendom, i tillegg til at de må være ustraffede og ikke ha en historie med kommunisme, nazisme eller annen form for ekstremisme.

Farens firma gikk konkurs Jedlicka sier til The Guardian at opplevelsen som førte til ønsket om en egen stat var at farens selskap gikk konkurs da Tjekkias sentralbank satte opp renta med 25 prosent. Det gjorde at han ville finne ut av hva som var grunnen og begynte å studere på Cevro-instituttet, som er et libertariansk universitet.

De libertarianske verdiene ligger også til grunn for Liberland. «Lev og la leve» er det offisielle mottoet. Ny nasjonalsang skal også være på vei, komponert av en tsjekkisk «straight edge»-rapper. Politi og helsetjenester vil skje på frivillig basis.

EU-skeptisk Det sju kvadratkilometer store området Jedlicka nå kaller Liberland ligger i et område verken Serbia eller Kroatia har hatt full suverenitet over. Han erkjenner at det vil bli viktig å ha gode relasjoner til begge nabolandene, og vil invitere presidentene til å diskutere hvordan de skal håndtere grensene, ifølge The Guardian.

Vit Jedlicka er først og fremst EU-skeptiker og framholder EFTA som en ideell tilknytning.

Nå er han også selverklært president i et nytt lite land.

HAR ERKLÆRT NYTT LAND:  Vit Jedlicka presenterer sitt «Liberland» 20. april på et universitet i Praha.  Foto: Michal Cizek / AFP / NTB Scanpix
HAR ERKLÆRT NYTT LAND: Vit Jedlicka presenterer sitt «Liberland» 20. april på et universitet i Praha. Foto: Michal Cizek / AFP / NTB Scanpix Vis mer