Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

- 200 000 kan være smittet om ti dager

Det fryktede viruset 2019-nCoV har nå tatt 56 liv.

PANIKK: Videoer TV-kanalen CNN har fått tak i, viser kaoslignende tilstander på sykehus rundt om i Kina. Kanalen har gått grundig gjennom for å få verifisert videoene, som de har konkludert med at viser virkeligheten. Vis mer

Ifølge Reuters kan hver smittede person igjen smitte to til tre andre. Ifølge en analyse gjort av britiske Lancaster University, kan i underkant av 200 000 mennesker være smittet innen ti dager - bare i Wuhan alene.

Kinesiske myndigheter innrømmer også på en pressekonferanse søndag at viruset sprer seg fortere enn de først antok.

Det var rett over jul at det ble rapportert om personer som hadde pådratt seg et mystisk virus. Det ble raskt linket til et marked i Wuhan sentralt i Kina, og et marked der det blant annet ble solgt ville dyr.

Til nå er 56 personer bekreftet omkommet etter å ha pådratt seg viruset. Ytterligere 2 000 er smittet.

Søndag innførte Kina et nasjonalt forbud mot salg og kjøp av ville dyr.

Høyt antall smittede

Eksperter tror også at det totale antallet smittede er langt høyere enn det kinesiske myndigheter har gått ut med.

Ifølge helsemyndigheter i Guangxi-regionen, er en av de smittede ei toårig jente.

- Antallet tilfeller kan være minst ti ganger antallet som er rapportert offentlig, skriver Chris Meekins i en rapport, ifølge Washington Post. Han jobbet tidligere for det amerikanske helsedepartementet.

Bilder og videoopptak fra sykehus i den kinesiske byen Wuhan har også rystet verden.

Videoer viser blant annet pasienter som besvimer i gatene, hundrevis av mennesker i kø i trange sykehuskorridorer, og en opprørt og utmattet lege som skriker på et pauserom. Bildene tegner ikke et bilde av at kinesiske myndigheter har kontroll over situasjonen.

Alarm i Finland

Myndighetene har innført «lockdown» i flere kinesiske byer, noe som gjør at flere millioner mennesker tvinges til å bli der de er.

Totalt kan det dreie seg om 65 millioner mennesker.

Karantenen ble iverksatt torsdag, og førte til lange køer på både flyplassen og togstasjonene i det mange forsøkte å komme seg vekk før klokkeslettet byen skulle stenges.

Så langt er personer bekreftet smittet i Kina, Frankrike, Japan, Nepal, Singapore, Taiwan, Sør-Korea, Thailand, Vietnam og USA.

Fredag gikk det en alarm i Lappland i Finland, da to kinesiske turister oppsøkte et helsesenter med influensasymptomer. Dette viste seg å ikke være coronaviruset.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det foreløpig ikke er grunn til å erklære global helsekrise.