- 200 000 private snapchat-bilder på avveie

200.000 bilder, mange av dem intime, skal være på avveie. Mange av de rammede er dansker og nordmenn.

MANGE NORDMENN: Hackerne hevder selv å ha skaffet seg tilgang på rundt 200.000 bilde. De private bildene kan nå bli spredt på nettet. Skjermdump av en del av bildene som er lekket.
MANGE NORDMENN: Hackerne hevder selv å ha skaffet seg tilgang på rundt 200.000 bilde. De private bildene kan nå bli spredt på nettet. Skjermdump av en del av bildene som er lekket. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brukere av ett av verdens mest populære bildedelingsprogrammer, snapchat, skal være rammet av hacking.

Det skal ikke være Snapchat selv som er hacket denne gangen, men et program som gjør det mulig å lagre bilder fra snapchat.

Ideen bak Snapchat er at man skal kunne sende bildemeldinger til en mottaker, uten at mottakeren skal kunne lagre bildet. Bildet er tilgjengelig i opptil ti sekunder for mottakeren.

Men flere programmer, som Snapsave, Snapsaved og Snaphack, gjør det mulig for mottakere av en snapchat-melding å lagre bilder uten at avsenderen vet om dette.

Det skal være en av disse mottakerapplikasjonene som nå er hacket.

Folk som har sendt fra seg bilder på Snapchat kan altså være rammet selv om de ikke selv bruker et mottakerprogram, ettersom mottakeren av bildet kan ha lagret bildet med ved hjelp av et mottakerprgram, uten av avsenderen kjenner til det.

Snapchat har over én million brukere i Norge.

Intime bilder Dagbladet får opplyst fra en informert kilde at det dreier seg om rundt 200.000 bilder som skal være er stjålet. Blant disse er det tusenvis av det man må karakterisere som intime bilder. Mange av bildene er av svært unge mennesker.

Halvparten av snapchats brukere er mellom 13 og 17 år.

- De fleste bilene som er stjålet ser ut til å tilhøre brukere fra Danmark og Norge, sier kilden.

Snapchat skriver i en epost til Dagbladet at de ikke har noe med lekkasjen å gjøre:

«Vi kan bekrefte at Snapchats servere ikke er brutt inn i, og ikke er kilde til disse lekkasjene. Brukere av Snapchat er ofre for bruk av en tredjeparts applikasjoner som lagrer snaps, en praksis vi ekplisitt forbyr i våre retningslinjer nettopp fordi de kompromitterer brukernes sikkerhet. Vi overvåker aktivt App store og Google play for å følge med på illegale tredjeparts-applikasjoner og har lyktes i å få mange av sdisse fjernet. »

Ifølge personener som hevder å stå ba hackingen er det programmet Snapsave som er årsak til lekkasjen. Utvikleren av Snapsave Georgie Casey, benekter dette overfor engadget.com.

Business Insider skriver at det kan være programmet Snapsaved som er hacket. 

Hackerne skal ha kontroll over brukerkontoene og telefonnumrene til brukerne de har bilder av. På lukkede nettfora har hackerne opplyst at de jobber med å knytte bildene opp mot identiteter, for deretter å gjøre bildedatabasen søkbar. Slik vil de gjøre det mulig for andre internettbrukere å finne folk de kjenner.

Ikke kjent med innbruddet - Snapchats funksjonalitet, som har et slags innebygget peronvern ved at bildene ikke lagres hos dem man sender bilder til, synes vi i utgangspunktet er sympatisk. Men så ser vi jo at det finnes programmer som gjør at disse bildene kan lagres likevel, sier kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Dagbladet.

- Brukere av Snapchat, i alle fall de ynge, vet nok at disse bildene kan lagres. Men det får jo et ytterligere element når disse applikasjonene som lagrer blir hacket, sier Skåra.

Datatilsynet var ikke blitt gjort kjent med datainnbruddet før Dagbladet ringte dem i formiddag. 

- Rådet fra oss blir det samme som vi ofte gir: Hvis man har bilder som ikke er ment for offentligheten, ligger det utrygt hvis man har det på en telefon, og mer utrygt dersom man dirstibuerer det, sier Skåra.

STORT DATAINNBRUDD: Indekseringen av bildene, slik de framstår på nettet.
STORT DATAINNBRUDD: Indekseringen av bildene, slik de framstår på nettet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer