200 000 soldater ved grensa til Irak

Aggresivt Tyrkia mot kurdiske opprørere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia har økt antallet soldater i den sørøstlige delen av landet til over 200.000. De fleste er stasjonert langs grensa mot Irak, ifølge kilder i sikkerhetsstyrkene.

Den uvanlig omfattende styrkeoppbyggingen er et ledd i kampen mot kurdiske opprørere som opererer på begge sider av grensa mellom Tyrkia og Irak.

Bare de siste to dagene er to soldater og to opprørere drept i den østlige delen av Tyrkia. Siden begynnelsen av året er over 200 personer drept i kampene, ifølge en tyrkisk menneskerettsorganisasjon.

Det er kjent at den tyrkiske hæren flere ganger har skutt granater mot mål lengst nord i Irak, og sendt soldater på korte raid over grensa. Hærsjefen Yasar Buyukanit har gjentatte ganger bedt regjeringen om å godkjenne en større operasjon for å få bukt med opprørere som skjuler seg i den irakiske delen av Kurdistan.

Iraks utenriksminister Hoshiyar Zebari ba tidligere denne uken om dialog med NATO-medlemmet Tyrkia for å løse konflikten i grensetraktene.

(NTB)

200 000 MANN: Tyrkia sender 200 000 soldater til grensen til Irak, i kampen mot kurdiske opprørere. Foto: SCANPIX/AP
200 000 MANN: Tyrkia sender 200 000 soldater til grensen til Irak, i kampen mot kurdiske opprørere. Foto: SCANPIX/AP Vis mer