200 000 strømløse i Sverige

Reparatørene tør ikke gå ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt  200 000 husstander i Sør- og Vest-Sverige var i 14-tida søndag strømløse. På samme måte som i Sør-Norge er trær som blåser ned over linjene hovedårsaken til kaoset.

Togtrafikken lammet

Strømselskapene er i full beredskap med store mannskaper, beltevogner og helikoptere for å utbedre skadene, men kan ikke gå til aksjon før vinden løyer.

- Vi har 900 montører som venter på å ta seg ut og ta hånd om ledninger som har falt ned. Men vi kan ikke sende dem ut før vi ser hvordan været utvikler seg. De kan ikke være ute i skogen i orkan, sier Jakob Holmström i strømselskapet Eon til Expressen.se.

Samtidig er praktisk talt alle jernbanestrekninger i Sør-Sverige rammet av stormen, og den kraftige vinden gjør at det heller ikke er mulig for togselskapet å sette opp busser som erstatning.

Blant de rammede strekningene er toget mellom Göteborg og Norge.

Også hundrevis av passasjerer som skulle tatt ferger med Stena Line er berørt av uværet. Der er også ferjeavganger til Oslo innstilt.

To døde

To personer er så langt døde i det voldsomme uværet. En ni år gammel gutt omkom da han fikk et tre over seg, og en mann i 60-åra ble drept da et fallende tre smadret bilen han kjørte.

Den kraftige vinden er den samme stormen som har tatt for seg store deler av Sør-Norge natt til søndag og påfølgende formiddag.

Danmark hadde også stålsatt seg foran Pers ankomst i dag, men kunne i dag senke guarden midlertidig da det ble klart at det er Norge og Sverige som får størst juling, ifølge Jyllandsposten. Men danskene frykter at vinden vil tilta til natta igjen.