Brannen på Sotra:

200 evakuerte får reise hjem

Brannen på Sotra har blusset opp igjen. Nær 200 personer ble evakuert, men onsdag kveld lov til å reise hjem igjen.

SE NÅ: Her jobber brannvesenet på Sotra etter at det igjen har tatt fyr. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TIPS OSS: Har du bilder eller video fra stedet? Kontakt oss på 2400@db.no / 2400 eller 24 00 00 00!

I samme område hvor det i forrige uke oppsto en kraftig brann på Sotra, blusset brannen opp igjen onsdag ettermiddag.

Politiet evakuerte i ettermiddag og kveld beboere i det aktuelle området, Spjeld, og på et tidspunkt talte de evakuerte nær 200.

Nå får beboerne reise hjem, opplyser Øygarden kommune i en pressemelding fra klokka 19.43, skriver Bergens Tidende.

- Jeg er glad for at de evakuerte kan komme tilbake til hjemmene sine. Det er gjort en flott insnats fra redningsmannskapene også denne gangen, sier ordfører Tom Georg Indrevik, ifølge avisa.

BRANN: Både mannskap på bakken og helikopter er i aksjon for å slokke gressbrannen på Sotra som blusset opp igjen onsdag. Foto: Paul S. Amundsen / NTB
BRANN: Både mannskap på bakken og helikopter er i aksjon for å slokke gressbrannen på Sotra som blusset opp igjen onsdag. Foto: Paul S. Amundsen / NTB Vis mer

- Vinden en fiende

Brannvesenet fikk melding ved 14-tiden om brann i gress og lyng flere steder ved Spjeld og Fjæreidpollen på Sotra. 25 minutter senere kom meldingen om at brannen nærmet seg et boligfelt ved Spjeldsfjellet, skriver Bergens Tidende.

Det er i alt 40 brannmannskaper fra åtte brannstasjoner som enten er i arbeid eller på vei ut til stedet for å delta i brannslokkingen av brannområdet, som er om lag én kvadratkilometer stort.

I 18.30-tida var det 30 brannmannskaper i sving som jobbet med å få kontroll på brannen. En drøy halvtime seinere meldte brannvesenet at de begynte å få kontroll på brannen.

Drøye tre kvarter etter det igjen konkluderte politiet med at evakueringen kunne oppheves.

Da brannen herjet i området forrige uke, skapte vinden store problemer. Heller ikke nå spiller vinden på lag med brannmannskapene. Det er meldt vedvarende sterk vind i området utover kvelden.

- Vinden er vår lumske fiende som vi jobber mot, sa brannvesenets innsatsleder på stedet, Jon Magnus Birkeland, under en pressebrief klokka 18.30.

MÅTTE UT: Gassflaskene var det første Lars Brockstedt tenkte på da familien måtte komme seg ut av huset under brannene på Sotra i forrige uke. Video: Jenny Emilie Aas / Dagbladet Vis mer

Ingen bebyggelse skadd

Ingen bebyggelse ble tatt av brannen, og det er heller ikke meldt om noen personskader.

Lenge hadde ikke brannvesenet kontroll på brannen.

- Det er litt spenning akkurat nå om vi klarer å holde brannen i sjakk. For øyeblikket klarer vi det, men med noen skikkelige vindkast, kan det snu, så vi er skikkelig på alerten, sa brannvesenets innsatsleder Birkeland klokka 18.30.

Nå skal det bare være røykutvikling i området, og brannvesenet jobber ennå intenst på stedet for å avverge at det blusser opp igjen.

- Hold dere unna

Ordfører i Øygarden kommune, Tom Georg Indrevik, ba tidligere i kveld befolkningen i kommunen om å holde seg unna området for å la nødetatene arbeide uforstyrret.

- Dette er ikke tida for å gå på tur i området. Det er heller ikke tida for å dra for å se i området, sier ordføreren udner en pressekonferanse klokka 19.00.

I forrige uke ble over 500 personer evakuert da en omfattende brann rammet Sotra.

- Egentlig har det vært en pågående brann siden torsdag, som i dag har blusset opp på grunn av vinden. Det blåser mer eller omtrent det samme som på torsdag i forrige uke, da brannen startet, men det er varslet vindøkning, sa brannvesenets innsatsleder tidligere i kveld.

Brannen i forrige uke startet torsdag, og da fikk ikke brannmannskapene kontroll på brannen før dagen etter.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer