200 flere ladestasjoner til elbiler i Oslo

Det rødgrønne byrådet legger fram sitt budsjett.

LEGGER FRAM BUDSJETTET: Finansbyråd Robert Steen (Ap, t.v.) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap, t.h.) legger fram sitt rødgrønne budsjett for Oslo. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix
LEGGER FRAM BUDSJETTET: Finansbyråd Robert Steen (Ap, t.v.) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap, t.h.) legger fram sitt rødgrønne budsjett for Oslo. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det rødgrønne byrådet i Oslo legger nå fram sin tilleggsinnstilling til budsjettet for 2016, det første etter at de tiltrådte.

Det er finansbyråd Robert Steen og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) som legger fram tilleggsinnstillingen.

- Vi skal være en åpen, framtidsrettet bykommune, sier Johansen - som sier Oslo skal bli en «grønnere, varmere og mer inkluderende by».

Finansbyråden understreker at budsjettet vektlegger grønn politikk.

- Vi skal bli Europas miljøhovedstad nummer 1, sier han.

Les budsjettet her

Dikt Steen starter med å lese diktet «Tung tids tale» - det med «Det heiter ikkje: EG lenger / Heretter heiter det: VI» - av Halldis Moren Vesaas.

Finansbyråden understreker at byrådet har hatt kort tid på seg etter at de tiltrådte 21. oktober. Han sier likevel at de er stolte av budsjettet, som staker ut de rødgrønnes politiske kurs.

Mye omtale har vært viet Miljøpartiet De Grønnes innflytelse på budsjettet. De har bl.a. programfestet bilfritt sentrum og vraking av ny motorvei på E18 vestover.

Dagsavisen har brakt flere lekkasjer fra budsjettet. De inkluderer bl.a.

• 5 millioner kroner til utvikling av torg og møteplasser.

• 35 nye lærere i barneskolen.

• 10 mill. kroner til helsesøstre.

• 3 mill. til Popsenteret.

Eiendsomsskatt og økte P-avgifter Steen sier byrådet har frigjort 280 millioner kroner til å gjennomføre tiltakene. Bak disse pengene er den varslede og omdiskuterte eiendomsskatten. De øker også parkeringsavgiftene.

Som varslet inneholder budsjettet en rekke til dels drastiske miljøtiltak:

• Antallet bysykler økes «med åttegangeren».

• Byrådet legger til 200 flere ladestasjoner for elbiler i forhold til de blås budsjett.

• Forprosjektet til arbeidet med å gjøre sentrum bilfritt settes i gang.

I tillegg blir Vigelandsmuseet og Popsenteret gratis for skoleelever, og det settes i gang et prosjekt som er kalt «Lær kidsa koding», m.a.o. en innføring i dataprogrammering.

Finansbyråden uttrykte bekymring for flere uforutsett store kostnader; bl.a. er det en betydelig underrapportering av pensjonsutgifter, og det nye Deichmanske bibliotek vil koste mer enn beregnet. Likevel framholdt Steen at kommunen har ressurser til å gjennomføre tiltakene sine.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram