200 fryktes døde i kjøpesenter-brann

200 mennesker fryktes omkommet etter en brann i et kjøpesenter i Jakartai går. Kjøpesenteret ble trolig påtent av demonstranter. USA oppfordret fredag alle amerikanere til å forlate Jakarta, mens nordmenn i byen er oppfordret til å holde seg innendørs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den indonesiske hovedstaden har vært rammet av omfattende demonstrasjoner og opptøyer de siste dagene, og hundrevis av butikker og biler har blitt påtent.

Yoga-kjøpesenteret i Jakarta-forstaden Klender ble ifølge øyenvitner satt i brann torsdag kveld, men først fredag lot det seg gjøre for redningsmannskaper å ta seg inn i bygningen.

Redningsmannskap

Talsmenn for Mangunkusumo-sykehuset i nærheten av kjøpesenteret bekreftet i morgentimene fredag å ha tatt imot 89 døde, og opplyste at redningsmannskapene hadde gitt dem beskjed om å klargjøre for i alt 170.

En talsmann for Røde Kors opplyste senere at redningsmannskapene bare hadde gjennomsøkt to av senterets fem etasjer, og at tallet på døde trolig ville stige til 200.

Enkelte av brannofrene ble identifisert som ansatte, mens flesteparten - som ble funnet i kjøpesenterets tredje etasje - antas å ha vært i ferd med å plyndre senteret.

Elitestyrker

Store militære styrker inntok i morgentimene fredag den indonesiske hovedstaden, i et forsøk på å komme en ny dag med opptøyer i forkjøpet.

Elitestyrken Kopassus rykket inn med panservogner og tok oppstilling rundt strategiske regjeringsbygg, ved presidentpalasset og i de største forretningsstrøkene.

Det amerikanske utenriksdepartementet startet samtidig evakueringen av familiene til USAs ambassadepersonell i Jakarta, og til personalet ved generalkonsulatet i Suarabya. Ambassaden oppfordret samtidig alle amerikanere til å forlate Jakarta, og den den australske ambassaden ga samme råd til sine landsmenn.

Advarer nordmenn

Den norske ambassaden advarte torsdag kveld de om lag 150 nordmennene i byen mot å bevege seg utendørs. Behovet for evakuering ble vurdert fra time til time.

- Sålangt har vi ikke funnet grunn til å ta initiativ til en evakuering av nordmenn i Jakarta, men vi har en løpende vurdering og er også i nær kontakt med andre land om dette, sier pressetalsmann Ingvard Havnen i UD til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer