200 hvaler strandet i Tasmania

Kan ha fått dykkersyken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbaldet.no): Nesten 200 grindhvaler er strandet på en øya King Island nær den australske delstaten Tasmania. Redningsarbeidere jobber nå for å redde så mange av hvalene som mulig. Flere av av hvalene er allerede døde.

54 av de totalt 194 grindhvalene var fremdeles i live på mandag.

Syv delfiner var også blant hvalene som var strandet, melder nyhetsbyrået Reuters

Hvaler som svømmer på land skjer med jevne mellomrom i i Australia og New Zealand. I løpet av de siste tre måndene har så mange som 400 hvaler svømt på land. Uten at noen egentlig forstår grunnen.

- Dette vet vi ikke, sier hvalforsker Arne Bjørge ved Havforskingsinstituttet til Dagbladet.no

- Teorier og årsakene er delt inn i kategorier. Den mest aksepterte forklaringen er at det skjer i områder der det er veldig langgrunt, nærmest horisontalt grunne, sier Bjørge, som forklarer at hvalen navigerer med ekkolodd som ikke fungerer når vannet blir for grunt.

Flere teorier
Hval fanger fisk med å presse fisken mot grunne farvann.

- Da kan de godt hende at hvalen kjører seg fast, sier hvalforskeren.

- Hvaler kan også bli syke og da hender det at de går til et grunt område for hvertfall å kunne puste dersom den mister bevisstheten. Er det en lederhval som er syk, skjer det at de andre hvalene følger etter, sier Bjørge.

MENNESKESKAPT:  Det kan være menneskelig aktivitet på havet som forvirrer hvalene. Sonar og seismikkskyting kan gi hvalene "dykkersyken".
MENNESKESKAPT: Det kan være menneskelig aktivitet på havet som forvirrer hvalene. Sonar og seismikkskyting kan gi hvalene "dykkersyken". Vis mer

Den siste av de vanligste teoriene er at hvalen blir påvirket av menneskelig aktivitet på havet. Her nevner Bjørge bruk av sonar og seismikkskyting.. Han forteller at hval og fisk kan få en trykkfallsyke som kan minne om dykkersyke.

Omstridt
Seismikkskyting forklares med at en luftkanon avfyres under vann og rettet mot bunnen. Ekkosignalet fra bunnen fanges opp og brukes for å analysere bunnen.

Seismikkskyting blir også vurdert brukt i våre egne havområder for å lete etter olje og gass utenfor lofoten. Dette er en omstridt metode.

— Bellona er svært kritisk til seismikkskyting i disse sårbare havområdene. Den rammer fiskeriene som allerede er sterkt berørt av finanskrisen, og vi vet ikke nok om hvilke konsekvenser den kan få for liv i havet, skriver Elisabeth Sæther på Bellonas hjemmesider.

Fri fra skolen
I Australia hjelper mange frivillige til for å hvelpe grindhvalene tilbake til havs.

- Jeg holdt barna hjemme fra skolen i dag. Dette er en utdannelse på sin måte, sier Lena Delre.

Grindhvaler er mindre hvaler og blir rundt 5 meter lange.

DEFINER: Blant de 194 grindhvalene var også syv definer.
DEFINER: Blant de 194 grindhvalene var også syv definer. Vis mer