200 i karantene: - Uinviterte kom

Nesten 200 personer er i karantene etter at en person som var om bord i russebussen «The Last Dance» fikk påvist covid-19.

I KARANTENE: Russebussen «The Last Dance» er i karantene etter at en smittet gjest kom om bord. Foto: Privat
I KARANTENE: Russebussen «The Last Dance» er i karantene etter at en smittet gjest kom om bord. Foto: Privat Vis mer
Publisert

13. mai kom en person, som ikke er russ, om bord i russebussen i Steinkjer. Personen fikk seinere påvist covid-19.

Nå er de 23 medlemmene på russebussen i karantene. I tillegg er hele tredje trinn på Steinkjer videregående skole satt i ventekarantene - i underkant av 200 elever.

Steinkjer kommune har bedt alle som har vært i bussen fra klokka 21 den 13. mai om å bestille time til test så fort som mulig.

«ALLE må i karantene til testsvar foreligger selv om man ikke har symptomer», skriver kommunen på sin hjemmeside.

- Var ikke invitert

Kommuneoverlege Sunniva Rognerud har tidligere uttalt til Trønder-Avisa at bussen i en periode har vært åpen for andre enn bare russ, i tillegg til at den har hatt nær kontakt med jenterussebussen i Steinkjer.

- Det var dette vi fryktet skulle skje og advarte russen mot, sier hun til avisa.

Even Vatn Jenssen (19) er medlem på russebussen «The Last Dance», og er nå i karantene.

- Ingen av oss har fått påvist smitte ennå. Vi testet oss i går, sier han til Dagbladet.

Noen få av guttene har milde symptomer, men Jenssen påpeker at det ikke nødvendigvis trenger å være covid-19. Alle skal teste seg igjen torsdag. Han avviser at russebussen har vært åpen for andre.

- Vi hadde vært og sett en fotballkamp, da mange uinviterte kom på bussen. De var ikke invitert. Vi har stort sett bare vært oss som er på russebussen. Men det har vært vanskelig å si nei til folk som vil inn, forklarer han.

Han beskriver russetida som «spesiell», men at de 23 guttene har hatt det artig sammen.

Nå tar gjengen de nødvendige forbeholdene, og gjør som de får beskjed om fra smittesporerne, understreker han.

UTBRUDD: Russen i Rogaland får kraftige reaksjoner i lokalmiljøet etter at flere russetreff i området har gjort at over 80 russ er blitt smitta av coronaviruset. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Per Thime / Randaberg24 Vis mer

- Fortjener ikke pes

Ordfører Anne Berit Lein i Steinkjer forklarer at kommunen har ett nytt smittetilfelle onsdag, og at dette stammer fra et lite smitteutbrudd på Snåsa.

- Det er mange som er i ventekarantene i påvente av testresultat. Vi har erfart at det er lurt å håndtere dette raskt og handle inntil vi vet. Alle som skal testes i forbindelse med dette, er testet nå. Så får vi svar om kort tid.

Hun beskriver dialog med russen som god.

- Det har ikke vært så enkelt å være russ i år heller. Vi har hatt mye dialog med russen, politi og kommuneoverlege. Så er det ennå ikke påvist smitte på bussen. Det er tøft for ungdommen å stå i dette, og de fortjener ikke pes. Dette skal vi håndtere.

Steinkjer opplevde å få villsmitte i kommunen etter påske, og har tatt lærdom av det.

- Villsmitten etter påske fikk oss til å våkne og lære å agere raskt. Vi må hive oss rundt når dette skjer, og har god erfaring med å sette folk i karantene umiddelbart, sier ordføreren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer