Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

200 israelske soldater identifisert på nettet

Soldater som skal ha deltatt i Gaza-krigen ligger ute med navn, bilde og adresse på nettet. Israel fordømmer lista.

IDENTIFISERER GAZA-SOLDATER: Israel har fordømt publiseringen av en liste som identifiserer 200 israelske soldater som blir kalt for krigsforbrytere. Dette bildet er fra Israels tilbaketrekning fra Gazastripa 18. januar 2009. Arkivfoto: AP Photo/Bernat Armangue/Scanpix
IDENTIFISERER GAZA-SOLDATER: Israel har fordømt publiseringen av en liste som identifiserer 200 israelske soldater som blir kalt for krigsforbrytere. Dette bildet er fra Israels tilbaketrekning fra Gazastripa 18. januar 2009. Arkivfoto: AP Photo/Bernat Armangue/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvaret i Israel (IDF) fordømte i dag publiseringen av en liste med 200 israelske soldater på en nettside der de ble uthengt som «krigsforbrytere», melder nyhetsbyrået AP.

Mange av de 200 identifisert med både hjemmeadresse og ID-nummer. Blant de som ble listet opp var det både høytstående kommandører og soldater av lav rank som nettsiden hevder deltok i den tre ukers lange offensiven mot Gaza i slutten av 2008 og begynnelsen av 2009.

Bekymret for lekkasje Detaljinformasjonen i lista er ikke bekreftet som korrekt, og i en uttalelse fra Israels forsvarsstyrker står det at de «beklager at personopplysninger om hundrevis av soldater og offiserer i IDF uten noe faktagrunnlag overhodet».

Men ifølge IDF anser man at informasjonen ikke utgjør noen reell trussel for de som har sine navn på lista.

Lista ble lagt ut på nettstedet tidligere denne uka av anonyme aktivister fra Storbritannia. Siden, som var lagt opp på en server tilhørende det amerikanske selskapet Zymic, har i ettertid blitt fjernet siden på grunn av «brudd på vilkår», ifølge den israelske avisa Haaretz.

Avisa skriver at man er bekymret for at noe av informasjonen kan stamme fra en lekkasje fra IDF, siden de har fått informasjon om soldater fra ulike divisjoner som aldri har framstått i media. Blant navnene på lista er kommandøren for helikopterskvadronen, som det ifølge Haaretz ikke er tillatt å publisere navnet på.

- Tok aktiv og direkte rolle «De opplistede personene hadde kommandørposisjoner under angrepet og derfor utførte de ikke bare oppdrag på vegne av en morderisk stat, men oppmuntret også aktivt andre folk til å gjøre det samme. De bærer et særegent personlig ansvar, og personene har stillinger fra lavt nivå som feltkommandanter til de høyeste sirklene i den israelske hæren. Alle tok en aktiv og direkte rolle i offensiven», sto det på lista.

Aktivistene skriver at de ønsker å rette direkte oppmerksomhet til de 200 personene foran «de statiske strukturene som de selv opererer gjennom».

Siden oppfordrer andre til å samle og spre lignende informasjon «som en form for motstand som kan effektivt opprettholdes for en lang periode.» Etter at nettsida forsvant fra nettet, har flere lagt ut kopier.

Bekymring Haaretz' kilder i IDF opplyser at lista og spesielt muligheten for at den kan være basert på lekket informasjon vekker bekymring om at offiserer og soldater kan være i fare.

IDENTIFISERES: Her blir brigadegeneralen som skal ha styrt de væpnede styrkene, en oberst som skal ha styrt et treningsakademi, en fenrik som skal ha vært lagfører for en etterretningsbataljon identifisert med navn og bilde. Brigadegeneralen får i tillegg adressen lagt ut. (Skjermdump)
IDENTIFISERES: Her blir brigadegeneralen som skal ha styrt de væpnede styrkene, en oberst som skal ha styrt et treningsakademi, en fenrik som skal ha vært lagfører for en etterretningsbataljon identifisert med navn og bilde. Brigadegeneralen får i tillegg adressen lagt ut. (Skjermdump) Vis mer

Men IDF nekter å opplyse om de har innledet noe etterforskning for å finne kilden til en eventuell lekkasje.

Knesset-politiker og viseutenriksminister Majali Wahabi har bedt regjeringsadvokaten i Israel om å undersøke saken.

- Alle som går til angrep på IDF-soldater og kaller dem krigsforbrytere fortjener å bli straffet, skriver Wahabi, ifølge Haaretz.

Samtidig gikk i dag israelske krigsfly til angrep på minst to mål på Gazastripa få timer etter at raketter fra det palestinske området ble avfyrt mot Israel, ifølge nyhetsbyrået NTB.

BEKYMRET FOR LEKKASJE: Her blir to sersjanter og en kaptein identifisert. Forsvarsstyrkene i Israel frykter lekkasje. (Skjermdump)
BEKYMRET FOR LEKKASJE: Her blir to sersjanter og en kaptein identifisert. Forsvarsstyrkene i Israel frykter lekkasje. (Skjermdump) Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!