Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

200 kilos monster slukte makrell på kroken

Håkjerring fikk svømme videre etter foto og måling.

FØRST MAKRELL - SÅ HAI: Hans Marius Kaasa fikk en sværing på 290 centimeter og ca 200kilo på kroken utenfor Langesund
Foto: Sam Andre Berge, NTB Scanpix.
FØRST MAKRELL - SÅ HAI: Hans Marius Kaasa fikk en sværing på 290 centimeter og ca 200kilo på kroken utenfor Langesund Foto: Sam Andre Berge, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kameratgjeng dro lørdag ut på fiske utenfor Langesund i Telemark. Foruten kveite ble fangsten en håkjerring på nesten tre meter og 200 kilo.

- Alvorlig tungt

- Det er alvorlig tungt å sveive en fisk på 200 kilo opp fra over 700 meters dyp med vanlig havfiskeutstyr, sier Hans Marius Kaasa til nettmagasinet hooked.no.

Sammen med kameratene Espen Abrahamsen og Sam-André Berge dro han ut i båten lørdag kveld for å fiske, men storfangsten beit ikke på kroken før ved 10-tiden søndag formiddag.

Etter å først ha fått røket av snøret på stanga fra en annen storfisk satte han på ekstra tykt snøre og brukte en makrell som agn.

Fikk svømme videre

Da dro han opp den svære håkjerringa, som er en av verdens største haiarter.

- Vi fikk sikret fisken ved båten, og målte den til 290 centimeter. Etter tabell tilsvarer dette rundt 200 kilo. Fisken fikk svømme ned igjen der den kom fra etter noen kjappe bilder, og så måtte jeg bare sette meg ned og lande litt, forteller han.

Ifølge rekordstatistikken til hooked.no er verdensrekorden en håkjerring på 1 099 kilo og 479 kilo, tatt i Nedstrandfjorden i Rogaland i 2013.

Haiene går dypt i sjøen og de få gangene noen har klart å få haiene opp fra dypet så har det vært snakk om størrelser på 20 til 30 kilo.

Håkjerringene har ikke svømmeblære, og tåler derfor trykkforskjellen i vannlagene godt.

Dette gjør at haien fint kan settes tilbake igjen etter fangst, noe som er vanlig praksis blant alle som fisker etter arten, skriver hooked.no.