- 200 kinoer kan forsvinne

- 200 kinoer kan forsvinne dersom planleggingsminister Bendik Rugaas godtar Konkurransetilsynets opphevelse av filmleieavtalen. Da tror jeg at vi om fem år bare vil ha 50 kinoer i Norge. Og de vil ligge i byer og tettsteder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det sier lederen i Norske kinosjefers forbund, Oddbjørn Solstad. Han har sittet i en arbeidsgruppe som har utredet den norske kinobransjens situasjon etter opphevelsen av filmleieavtalen, noe som kan bli en realitet allerede 1. juni i år.

Dødsliste?

- Dere opererer med en liste over kinoer som er særlig utsatt, de med et besøk årlig på under 10000 mennesker. Vil du karakterisere det som en dødsliste?

- Den lista kan gjøres mye lengre dersom planleggingsministeren ikke ser de kulturpolitiske og distriktspolitiske poengene i denne saken, sier Oddbjørn Solstad.Det har vært vanlig de siste åra at utsatte norske kinoer har fått til sammen mellom 30 og 50 millioner kroner i støtte fra de respektive kommunene.- Dersom de nå plutselig blir nødt til å yte for eksempel dobbelt så mye fordi filmleien blir vesentlig dyrere, blir det selvfølgelig et stort spørsmål om småkommunene ser seg råd til det, sier Oddbjørn Solstad.

To prosent

- Du mener altså at flere enn småkinoene er utsatt?

- Ja. Mange mellomstore kinoer, for eksempel i nye og dyre og fine kulturhus, kan også være utsatt, dersom filmleien øker.Kinosjef-forbundets leder forklarer at mens de kinoene som har færre kinobesøk pr. år enn 10000 mennesker bare står for to prosent av omsetningen ved landets kinoer, har kinoene i de tre største byene 60 prosent av omsetningen. Bare 12-14 norske kinoer går i dag med overskudd.- Det er de små og mellomstore kinoene som er dårligst butikk for utleiebyråene. Dersom filmleien for småkinoene går opp fra 25-30 prosent til 60 prosent og de fortsatt ikke får nyere filmer, er det klart de er utsatt, sier Oddbjørn Solstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer