Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

200 løsemiddelskadde lurt av sykehus

Et stort antall løsemiddelskadde har trolig gått glipp av millionerstatning på grunn av falske psykiatridiagnoser fra Sykehuset Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) - Det som har skjedd er veldig beklagelig. Vårt ansvar nå er å ivareta pasientene og sørge for at de får oppfylt sine rettigheter, sier seksjonsoverlege Trude K. Fossum ved Sykehuset Telemark til Dagbladet.no.

Dagblad-serie
Dagbladet har gjennom en artikkelserie vist hvordan svært mange løsemiddelskadde i en årrekke har fått feilaktige psykiatriske diagnoser fra Sykehuset Telemark.

I slutten av januar i år ga Statens helsetilsyn en advarsel til den omstridte nevropsykologen som yrkes- og miljømedisinsk avdeling på Sykehuset Telemark har brukt helt siden 1989.

Samtidig ble sykehuset refset kraftig av tilsynet for ukritisk å ha sluttet seg til psykologens diagnoser.

Selvransakelse

Nå har Sykehuset Telemark gjennomført en omfattende selvransakelse. Tre overleger ved Sykehuset Telemark har brukt to måneder på å gå gjennom journalene til over 850 pasienter som har vært utredet for løsemiddelskade.

Konklusjonen er klar: Sykehuset anbefaler nær 200 pasienter å få yrkesskadesakene tatt opp til ny behandling.

- Vi var forberedt på at det kunne dreie seg om nokså mange saker med mulig feildiagnostisering. 200 saker er likevel i øvre del av hva vi kunne forvente, sier Fossum. Seksjonsoverlegen understreker at den omstridte nevropsykologen ikke lenger blir brukt av sykehuset i forbindelse med løsemiddelutredninger. Psykologen disponerer fremdeles kontor på Sykehuset Telemark, men etter det Dagbladet.no kjenner til, har sykehuset nå sagt opp leiekontrakten.

- Vi har kuttet ut alt samarbeid med psykologen. Både vi og pasientene må ha tillit til den utredningen som gjøres, sier Trude K. Fossum.

- Flere enn 200

FAKSIMILE: Dagbladet 18. mars 2005.
FAKSIMILE: Dagbladet 18. mars 2005. Vis mer

Etter påske vil de nær 200 pasientene få brev fra sykehuset hvor de blir anbefalt å få en ny løsemiddelutredning.

- Vi sender brev til langt flere enn disse 200. Pasienter som har fått løsemiddeldiagnose hos oss, vil få brev om at de er utredet av en psykolog som har fått advarsel fra Helsetilsynet. Pasienter som vi, på annet grunnlag en psykologens vurderinger, ikke har gitt en løsemiddeldiagnose, blir anbefalt å oppsøke en av landets andre arbeidsmedisinske avdelinger dersom de vil gå videre med saken sin, sier Fossum.

Larvik-advokat Svein Drangeid representerer flere løsemiddelskadde som har fått falsk psykiatridiagnose fra Sykehuset Telemark. Han er fornøyd med den jobben sykehuset nå gjør, men frykter det kan dreie seg om et høyere antall enn 200 løsemiddelskadde som sykehuset har snytt for denne diagnosen.

- Utover de 200 pasientene, hvor sykehuset selv mener de kan ha gitt feil diagnose basert på psykologens vurderinger, er det antagelig veldig mange andre som også burde få saken sin opp på nytt. Disse må vurderes av andre enn Sykehuset Telemark, sier Drangeid til Dagbladet.no.

- Argusøyne

Leder i Yrkesskaddes Forbund, William Leonhardsen, er selv en av de skadde som har fått psykiatridiagnose fra Sykehuset Telemark.

- Det er svært viktig for oss at alle som er rammet av feildiagnostiseringene får saken sin vurdert på nytt. Vi skal følge dette med argusøyne, slik at ingen faller utenfor, sa Leonhardsen til Dagbladet.no da han først ble gjort kjent med sykehusets gjenopptakelsesplaner.

200 løsemiddelskadde lurt av sykehus
<B>LØSEMIDDELADVOKAT:</B> Larvik-advokat Svein Drangeid representerer mange av de feildiagnostiserte løsemiddelskadde.
<B>FEIL DIAGNOSE:</B> Leder i Yrkesskaddes Forbund, William Leonhardsen, er selv blant de skadde som har fått falsk psykiatridiagnose fra Sykehuset Telemark. På bildet rir han av telefonstormen etter Dagblad-avsløringene sammen med Eva Kristensen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling