200 millioner flere fattige det siste året

Finanskrisen har skylden, mener Amnesty.

SØPPELBARN: Barn samler plastikk i Manila. Dette gir en inntekt på to dollar om dagen på en god dag. Amnesty mener finanskrisen har ført 200 millioner flere mennesker ut i dyp elendighet. Foto:AFP/SCANPIX
SØPPELBARN: Barn samler plastikk i Manila. Dette gir en inntekt på to dollar om dagen på en god dag. Amnesty mener finanskrisen har ført 200 millioner flere mennesker ut i dyp elendighet. Foto:AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Over 200 millioner mennesker har det siste året blitt drevet ut i dyp elendighet, og finanskrisen har skylden, mener Amnesty i en rapport.

Over 2 milliarder mennesker lever i dag i dyp fattigdom, opplyser Amnesty Norges leder John Peder Egenæs til Stavanger Aftenblad.

Han viser til den nye årlige rapporten om situasjonen for menneskerettigheter i året som gikk, der det kommer fram at flere titalls millioner har mistet jobbene sine. Fattigdommen er blitt forverret, og dette er en global tidsinnstilt bombe, mener Amnesty.

- Dette er en livsfarlig ferd som kan destabilisere verden, sier Egenæs.

Han aner konturene av en stor menneskerettighetskrise dersom ikke verdens rike land nå foretar seg noe. Han legger mye av skylden på G20-landene som han mener har brukt milliarder av kroner på å redde seg ut av sin egen finanskrise, mens de har overlatt de fattige landene mer eller mindre til seg selv.

Egenæs sier de fattige er blitt møtt av enda strengere grenser og restriksjoner etter at finanskrisen slo til.

- Vi ser også tegn til økende politisk uro i flere land fordi folk har tapt framtidsmulighetene. De protesterer og dermed stiger også faren for undertrykkelse og sensur fra myndighetenes side, sier han.

Han sier det er behov for en ny debatt om menneskerettigheter.

- Fattigdom er like uakseptabelt som andre typer mishandling og overgrep. Det er på tide at verdens rike ledere tar dette inn over seg, sier Egenæs.

NTB