200 millioner rusmisbrukere

Fem prosent av jordas befolkning bruker dop. Prisen er over 2 billioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rusmisbruket i verden øker, og den største økningen står cannabis for, melder FN.

Omlag 200 millioner av jordas befolkning mellom 15 og 64 år bruker narkotika minst en gang i året. Det er 15 millioner flere enn i fjor. Dopsalget globalt er nå på over 2115 milliarder kroner - over tre ganger så mye som Norges statsbudsjett og dobbelt så mye som oljefondet.

Enorme summer

Faktisk er narkotikaomsetningen større en statsbudsjettene til 88 prosent av verdens land, melder FN. Og mens hasj og marijuana forblir de mest populære «gate-stoffene», skaper kokain og opiater som heroin flest problemer.

I Europa og Asia var 65 prosent av dem som søkte hjelp for sitt rusmisbruk opiatmisbrukere, mens 59 prosent av hjelpesøkende i Sør-Amerika gikk på kokain.

Cannabis er den vanligste problemskaperen i Afrika og Nord-Amerika, melder FN.

Få lyspunkt

Et av få lyspunkter i den nye FN-rapporten er at misbruket av syntetiske stoffer som amfetamin og ecstasy ser ut til å minke. Spesielt i USA og Asia.

PROBLEM: Opptil 15 000 sprøytenarkomaner fører Norge høyt på statestikken i Europa. Samtidig ser man positivt på at stadig færre ungdommer prøver hasj. Foto: Scanpix
PROBLEM: Opptil 15 000 sprøytenarkomaner fører Norge høyt på statestikken i Europa. Samtidig ser man positivt på at stadig færre ungdommer prøver hasj. Foto: Scanpix Vis mer

Og dårlig vær i Afghanistan - verdens største produsent av opium - har tross en eksplosiv vekst av opiumlandbruket ført til at produksjonveksten «bare» har økt med to prosent.

* Hele FN rapporten kan du lese her!

Sprøytetopp i Norge

I FN-statistikken ligger Norge midt på treet over sammenlignbare land i Vest-Europa. I følge rapporten har 0,4 prosent av befolkningen brukt narkotika minst en gang det siste året. Det utgjør omlag 18 000 personer mellom 15 og 64 år.

Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) er det svært vanskelig å oppgi et nøyaktig anslag over hvor mange som jevnlig bruker narkotika i Norge. Den neste store rusmiddelundersøkelsen i landet vil først foreligge senere i år.

- Men vi regner med at det er et sted mellom 11 000 og 15 000 sprøytenarkomane i Norge. Her har vi en stor utfordring, sier direktør Knut Brofoss til Dagbladet.no.

I fjor ble det registrert 223 narkotikadødsfall i Norge, mot 307 i fjor.

Hasj på topp

- Når det gjelder ungdommer mellom 15 og 20 år, økte narkotikabruken markant fram til 2000. Men nå ser vi at trenden er stabiliserende - om mulig fallende. Mens det i 2000 var 19 prosent som sa de hadde prøvd cannabis, var det i fjor 13,4 prosent som svarte dette, opplyser Brofoss.

Canabiss i form av hasj er den klart største narkotikagruppen i Norge. Sniffing og amfetamin kommer etter på lista.

SIRUS registrerer også en nedgang i bruken av ecstacy. Men Brofoss understreker at narkotikatrendene ofte er svært svingende, og at det derfor er vanskelig å si om nedgangen er reell.

Røyke fremfor sprøyte

- Men generellt kan vi se at ungdomsbruken har stabilisert seg, og kanskje synker. Det er positivt. Her er våre tall lave i forhold til andre land i Europa. Men vi kan ikke hvile på laurbærene av den grunn, sier han.

- Derimot her vi en stor utfordring når det gjelder sprøytenarkomane og heroin. Her er våre tall høye, noe som nok skyldes at heroinmisbrukere i Norge oftest bruker sprøyter, mens de i de fleste andre europeiske land røyker heroin - en langt tryggere måte. Så er det vel opp til politikere å beslutte om det er en riktig måte å gå fram på - å lære opp heroinmisbrukere til at det er bedre å røyke den enn å injisere, sier Brofoss til Dagbladet.no.