Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

200 sivile drept i Nigeria

Over 200 mennesker skal ha blitt massakrert av regjeringssoldater i fire landsbyer i det sentrale Nigeria, opplyser øyenvitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapene begynte i landsbyen Gbeji mandag kveld, og spredte seg deretter til nabolandsbyene Vaase, Anyiin og Zaki-Bian.

Landsbyene ligger i et område der 19 regjeringssoldater ble funnet drept, hakket til døde av lokale militsfolk tidligere i måneden, opplyser talsmenn for de lokale myndighetene.

Øyenvitne

Ifølge en av innbyggerne i Gbeji, som var vitne til massakren fra sitt gjemmested i noen busker, samlet regjeringssoldatene mennene i landsbyen på torget, for deretter å skyte dem ned fra kloss hold.

- En pansret bil og et personellkjøretøy fylt med nigerianske soldater kjørte inn i landsbyen. Deretter begynte de å skyte og drepte over 100 mennesker, forteller mannen.

- Soldatene ba folk om å komme, og de kom. De ba dem om å sette seg ned, og deretter vendte en av dem seg til kommandanten som ga ordre om å begynne skytingen. Ingen greide å flykte, forteller landsbyboeren.

- Da drapene var over, satte de fyr på hele landsbyen. Etter å ha brent ned husene, helte de bensin på likene og satte fyr på dem også, forteller mannen.

Bekrefter

Nigerianske journalister som besøkte nabolandsbyen Zaki-Bian forteller om en lignende massakre der.

- I landsbyen Zaki-Bian var hele markedet rasert, og det lå over 100 lik på bakken, forteller radiojournalisten Shehu Tarna Umah.

Nigerias tidligere forsvarssjef, general Victor Malu, som selv kommer fra området, bekrefter også massakrene.

- Jeg er aldri blitt så sjokkert. En lastebil og tre pansrede personellkjøretøy med soldater kom, og soldatene begynte å skyte, forteller general Malu.

- De gikk systematisk fram, og begynte med å sette fyr på huset til min avdøde far. De drepte landsbyhøvdingen og hans kone, opplyser Malu som ble orientert om massakren over telefon av sin bror.

Benekter

En talsmann for den nigerianske regjeringshæren, oberst Felix Chukwuma, benekter at soldater drepte sivile i området.

Ifølge ham var regjeringssoldatene ute for å samle inn våpnene som den lokale Tiv-militsen tok fra soldatene de drepte 12. oktober.

Under begravelsen for de drepte soldatene mandag lovet Nigerias president Olusegun Obasanjo å straffe de skyldige.

- Jeg har gitt sikkerhetsstyrkene ordre om å stille overgriperne til ansvar, og sørge for at noe slikt aldri skjer igjen, sa Obasanjo.

(NTB)

Hele Norges coronakart