Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snøkaos i Europa:

2000 biler fanget av snømassene

Så mange som 2000 biler satt fast langs franske veier, og nær 200 000 sto uten strøm, da et tidlig snøfall førte til kaos i flere europeiske land.

BOM STOPP: Flere tusen biler skal ha blitt stoppet av et voldsomt snøvær i Frankrike. Foto: Philippe Desmazes / AFP / NTB Scanpix
BOM STOPP: Flere tusen biler skal ha blitt stoppet av et voldsomt snøvær i Frankrike. Foto: Philippe Desmazes / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka rakk snøen å skape trafikkaos over store deler av Østlandet. Både personbiler og trailere kjørte utfor veien i løpet av morgentimene tirsdag på grunn av glatte veier, og politiet gikk ut og ba folk om å la bilen stå.

- Uansett hvor mye man melder i forkant, blir folk like overrasket hver gang. I dag ser ikke ut til å bli noe unntak, sa Marita Aune, operasjonsleder i Oslo politidistrikt til Dagbladet natt til tirsdag.

Årets første snøfall i hovedstaden var også tidlig ute sammenliknet med de siste fem åra. Klimavakta ved Meteorologisk institutt kunne nemlig fortelle at årets første snøfall i Oslo var det tidligste snøfallet i byen på seks år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAOS: Så mange som 2000 biler skal ha blitt snødd inne på franske veier tirsdag. Dette bildet fra riksvei 88 like ved Firminy i Loire sentralt i Frankrike, viser litt av kaoset. Foto: Philippe Desmazes / AFP / NTB Scanpix
KAOS: Så mange som 2000 biler skal ha blitt snødd inne på franske veier tirsdag. Dette bildet fra riksvei 88 like ved Firminy i Loire sentralt i Frankrike, viser litt av kaoset. Foto: Philippe Desmazes / AFP / NTB Scanpix Vis mer

195 000 uten strøm

Det spørs imidlertid om norske bilister får mye sympati fra mer enn 2000 bilister som ikke klarte å rikke seg fra nedsnødde veier i det sentrale Frankrike, ifølge Le Parisien. Spesielt ille var det i fjellregionen Sentralmassivet, nær alpene i Frankrike, der så mange som 1250 vogntog og 700 personbiler ble stående fast, ifølge fransk politi.

I tillegg måtte 195 000 husstander klare seg uten strøm, som følge av det voldsomme været.

Det er ikke bare franskmenn som har blitt overrasket av snøen som falt denne uka. Også nord i Spania har det lavet ned. Én person, en ung mann som var på fisketur, er meldt savnet i vinterværet. I tillegg har 53 000 boliger vært uten strøm, ifølge El País.

SNØ: Dette bildet fra Roncesvalles, nord i Spania, viser folk som trår opp en ny sti gjennom snøen mandag. Foto: Alvaro Barrientos / AP / NTB Scanpix
SNØ: Dette bildet fra Roncesvalles, nord i Spania, viser folk som trår opp en ny sti gjennom snøen mandag. Foto: Alvaro Barrientos / AP / NTB Scanpix Vis mer

Ni døde

I tillegg til snøkaoset som har gjort seg gjeldende over store deler av Sentral-Europa, har minst ni personer mistet livet i ekstremværet som har herjet Italia de siste dagene.

Italia har siden søndag vært herjet av storm og store mengder nedbør.

Ifølge avisa La Stampa har uværet så langt krevd ni liv. Blant de siste som er registret omkommet, er en kvinne som døde da huset hennes ble begravet i leire og stein, ifølge landets sivilforsvar, skriver NTB.

STORM: Et tre har falt over et bil i Roma. Foto: Angelo Carconi / ANSA via AP / NTB scanpix
STORM: Et tre har falt over et bil i Roma. Foto: Angelo Carconi / ANSA via AP / NTB scanpix Vis mer

Uværet har ført til store samferdselsproblemer og omfattende strømbrudd. Både kystbyen Terracina sørøst for Roma og i Savona i Liguria-provinsen i nord er blitt rammet av tornadoer som har tatt liv.

Trafikken på veiene og toglinjene nær Brennerpasset, som forbinder Italia og Østerrike, ble mandag stanset. Deler av motorveien mellom Milano og Bologna sto også under vann.

I provinsene Belluno og Treviso i nord har nesten 160 000 husstander opplevd strømbrudd, ifølge lokalavisa Il Gazzettino.

Vannstanden i Venezia hadde tirsdag begynte å trekke seg tilbake, men har under uværet vært på det høyeste nivået på ti år. Kraftig pålandsvind har fått vannstanden til å stige med 156 centimeter, det høyeste nivået siden desember 2008, ifølge NTB.

OVERSVØMT: Venezia er kjent for sine mange kanaler, men mandag var også de trange gatene i byen omgjort til kanaler. Foto: AP / NTB scanpix
OVERSVØMT: Venezia er kjent for sine mange kanaler, men mandag var også de trange gatene i byen omgjort til kanaler. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!