2000 døde soldater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To tusen amerikanske soldater er drept i Irak. President George Bush kommer ikke til å markere den tragedien. Det er gått fire år siden presidenten sa «bare kom igjen med dem» til alle verdens terrorister etter angrepene mot New York og Washington den 11. september 2001. Da var Osama bin Laden i følge Bush «Ettersøkt. Død eller levende». Det er gått tre år siden visepresident Dick Cheney sa at irakerne ville ta imot amerikanske, invaderende styrker med jubel og flagg. Det er to år siden den amerikanske administrator Jerry Bremer erklærte «Mine damer og herrer. Vi har ham!» og viste bilder av fangen Saddam Hussein. Det er ett år siden Bremer overlot okkupasjonsstyret til en regjering bestående av utpekte irakere. Det er trekvart år siden den ble erstattet av en valgt, midlertidig regjering. Det er tre dager siden den irakiske valgkommisjonen erklærte at folkeavstemningen i høst har godkjent et grunnlovsforslag som baner vei for valg på et fullverdig parlament og en varig regjering.

Den langsomme veien mot maktskifte og folkestyre i Irak skulle stanse opprøret og opprørerne som dreper amerikanske soldater og ti ganger så mange irakere. Men det er ikke skjedd. I stedet øker antallet angrep mot amerikanske styrker og irakere som bistår dem, uke for uke. 200 angrep i uka for halvannet år siden, 400 i uka for seks måneder siden. 600 i uka i september i år og 723 den første uka i oktober. I følge The New York Times.

I stedet for å minne om døde, amerikanske soldater talte president George W. Bush til en forsamling bestående av soldat-ektefeller om at fienden er den «mest brutale vi noensinne har kjempet mot» som har til hensikt å etablere et «totalitært imperium». I følge presidenten kjemper amerikanske soldater i Irak på vegne av menneskeheten for å hindre dette. De døde soldatene ble bare nevnt i forbifarten.

Nå varsler amerikanske generaler at den politiske prosessen trolig ikke kommer til å stanse opprøret og at landet vil ha behov for nærvær av amerikanske styrker i mange år. Det betyr at de første to tusen døde amerikanske soldatene vil få følge av flere, og at ingen i dag kan si av hvor mange.