2000 DREPT: Hele nabolag blir lagt i grus i Aleppo av det syriske regimets tønnebomber. Foto: Jalal Al-Mamo / Reuters / NTB scanpix
2000 DREPT: Hele nabolag blir lagt i grus i Aleppo av det syriske regimets tønnebomber. Foto: Jalal Al-Mamo / Reuters / NTB scanpixVis mer

2000 drept under bombing av Aleppo

En firedel av dem er barn, opplyser en eksilorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Syrian Observatory on Human Rights, som dokumenterer antall drepte i krigen i Syria, er det drept 1963 sivile i bombeangrep med tønnebomber og andre flyangrep mot Aleppo hittil i år.

Av dem er 567 barn og 283 kvinner.

Regjeringsstyrkene og opprørerne kjemper om kontrollen over Aleppo, som en gang var Syrias kommersielle senter.

Regjeringsstyrkene innledet offensiven mot opprørskontrollerte bydeler og landsbyer rundt i desember og trappet opp angrepene i januar. Folk rømmer i strie strømmer fra helikoptre som slipper tønnebomber over sivile nabolag.

- I Aleppo er regimets idé å tømme byen for sine innbyggere og skape så mye ødeleggelse som mulig, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman.

Tønnebomber er sylindriske bomber fylt med eksplosiver og skrapmetall, som ikke har noe føringssystem og derfor treffer vilkårlig.

Valg tirsdag Det syriske regimet arrangerer valg tirsdag i de områdene der de har kontroll, og i ambassader i utlandet, og der er det ført intens valgkampanje den siste tida.

Human Rights Watch sier at den eneste kampanjen innbyggerne av Aleppo opplever, er en militærkampanje med tønnebomber og vilkårlig skyting.

Assad ventes å vinne en brakseier ved valget, som opposisjonen kaller en farse og USA kaller en parodi på demokrati.

Valget blir sett på som en taktikk fra Assads side for å styrke sin stilling mens hans styrker med støtte av libanesiske Hizbollah-krigere og paramilitære styrker trapper opp offensiven mot opprørerne på flere fronter.

Selv om opprørerne har tatt kontroll over betydelige deler av landet, har regjeringsstyrkene fortsatt en klar fordel i militær styrke.

ISIL splitter I tillegg er opprørerne den siste tida svekket av interne kamper og oppgjør mellom rivaliserende grupper, som ikke minst ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) er skyld i.

Ifølge SOHR har ISIL de siste dagene kidnappet 193 kurdere, alle sivile i alderen 17 til 70, fra Aleppo-området.

Det er ikke klart hvorfor de er bortført, men Abdel Rahman sier at slike handlinger skjer hele tida i områder der ISIL har kontrollen.

Kurdiske militser har kjempet mot ISIL siden den radikale islamistiske gruppa begynte å interessere seg for de ressursrike kurdiske områdene som ligger spredt rundt i det nordlige og nordøstlige Syria.

Krigen startet som et fredelig opprør mot Assad-regimet da den arabiske våren var på høyden i mars for tre år siden. 162 000 mennesker er ifølge SOHR drept på de tre årene, og over 2,2 millioner har flyktet til utlandet.

(NTB)