- 2.000 drosjeeiere og sjåfører involvert i svindelen

De første rettssakene starter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - De som står tiltalt i dag blir på en måte prøvekaniner i retten. Vi har cirka 350 saker som kvalifiserer til anmeldelse. Vi vil vurdere å anmelde disse etter at denne saken er ferdig i retten, sier direktør Jan-Egil Kristiansen i Oslo ligningskontor til Dagbladet.no.

I dag starter rettssaken mot fem tiltalte som skal stå bak en svart omsetning på hele 52 millioner kroner i Oslo tingrett.

- Men totalt kan det dreie seg om over 2.000 drosjeeiere og sjåfører som er involvert i den store drosjesvindelen, sier direktøren til TV 2, ifølge NTB.

Utviklet dataprogram

Han karakteriserer sakene som starter i retten i dag som toppen av isfjellet. Kristiansen sier at ligningskontoret har brukt over 100 årsverk i sakene mot drosjenæringa.

- Vi har aldri brukt så mye ressurser på en sak. Denne saken er veldig spesiell fordi dette har vært organisert multikriminalitet. De har hatt en egen regnskapsfører som nå er dømt, og de har blant annet utviklet et dataprogram som produserer falske drosjeløyver, sier Kristiansen til Dagbladet.no.

Fortsetter likevel

Men til tross for at Oslo ligningskontor har gransket saker over mange år og flere tiltalte nå må møte i retten, stopper ikke drosjejukset, ifølge Aftenposten.

SVINDELMISTANKE: Oslo ligningskontor har gjennom flere år gransket taxinæringa i Oslo. Her fra en ransaking i 2003. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
SVINDELMISTANKE: Oslo ligningskontor har gjennom flere år gransket taxinæringa i Oslo. Her fra en ransaking i 2003. Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer

Ifølge ferske bokettersyn avisa har fått tilgang til har 42 drosjeeiere i Oslo kjørt svart 133 millioner kroner fra 2003 til 2005. I den opprinnelige aksjonen mot drosjenæringen ble 341 drosjeeiere i Oslo tatt for skattejuks for 419 millioner kroner i perioden 2000 - 2002, ifølge Aftenposten.

- De som er tatt tidligere har bare fortsatt juksinga. Samtidig har det kommet nye til som har sett sitt snitt. Fire av disse 15 som nå er tatt står for hele 75 millioner kroner alene. Og vi er ennå ikke ferdig med granskingene, sier Kristiansen.

Krever strenge straffer

Direktøren viser til politiet når det er gjelder gangen i Oslo tingrett i dag, men sier at skattejuksere koster samfunnet så mye at det må slås hardt ned på.

- De driver sin næring basert på tillit fra samfunnet ved at de får godkjennelser av myndighetene til å drive sitt yrke. Da må det også stilles krav til de det gjelder, sier Kristiansen til Dagbladet.no.

Det er satt av tre uker til rettssaken i Oslo tingrett.

-  2.000 drosjeeiere og sjåfører involvert i svindelen