Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

2000 evakuert i natt

En drept, 17 skadd. Ilden nærmer seg tre containere som er fulle av fyrverkeri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele natt har mannskapene i Kolding kjempet for å få kontroll på situasjonen etter at det begynte å brenne på N.P. Johnsens fyrværkerifabrik i går ettermiddag. Det har vært en lang rekke små eksplosjoner, men ingen store de siste timene. Nå jobber imidlertid mannskapene på spreng med å prøve å hindre brannen i å nå tre containere som alle er fulle av fyrverkeri.

- Det er tre containere i fare for å eksplodere. Vi frykter at containerne skal gå i lufta, sier visepolitikommisær Hans Ove Sørensen til Dagbladet.no.

- Hvor store mengder fyrverkeri er det i containerne?

- Jeg kan ikke si det i kilo. Men containerne er meget store og fulle. Situasjonen er ikke under kontroll, sier Sørensen.

Rundt 400 redningsarbeidere og 50 politifolk jobber på stedet. I går omkom en brannmann under det dramatiske redningsarbeidet. Han ble fanget i ilden da brannen nådde hovedlageret og de store eksplosjonene begynte.

17 personer er skadd og mer enn 2000 mennesker evakuert fra området. Fyrverkerifabrikken ligger i utkanten av Kolding og er omgitt blant annet av en rekke privathus og noen småbedrifter. Mellom 15 og 20 hus brenner fremdeles i morgentimene.

Området er erklært katastrofeområde, og det er slått katastrofealarm på sykehusene på Sydjylland, Fyn og Århus.

Brannen begynte da fyrverkeri ble losset fra én container og over i en annen.

image: 2000 evakuert i natt

- Det kom ild i fyrverkeriet. Det var ikke sabotasje, sier Sørensen. Foreløpig vet ikke politiet nøyaktig hvorfor det begynte å brenne.

Mistet huset

- Huset mitt er borte nå, sier Niels Jensen til Aftonbladet. Han står utenfor sperringene som er satt opp i en ring en kilometer fra eksplosjonene.

I hele natt har militære og vektere passet på slik at de flere hundre boligene som måtte evakueres ikke har blitt plyndret av tyver.

Drosjesjåfør Jensen synes det hele er fryktelig.

- Jeg får ikke reise inn og se på ødeleggelsene. Det er forferdelig, hele huset er borte, sier han til Aftonbladet.

Kunne gått enda verre

For bare fire år siden ble den hollandske byen Enschede nærmest jevnet med jorden da en fyrverkerifabrikk gikk i lufta. I Enschede var det 100 tonn fyrverkeri som forårsaket de gigantiske skadene.

I fabrikken i Kolding ble det oppbevart 20 ganger så store mengder med fyrverkeri. Hvis brannen hadde startet i lagerområdet, kunne hele Kolding ha blitt sprengt i lufta og mange mennesker blitt drept.

Men brannen begynte i en container, og det tok tre timer fra brannen begynte til den nådde hovedlageret. Dét ga beboerne i området tid til å komme unna før de store eksplosjonene kom ved 17.45-tida i går kveld. Da sto ildsøylen flere hundre meter i været, og reporteren i danske BT beskriver den rystende opplevelsen som ragnarok og at helvete brøt løs.

Bare to dager etter brannen i Enschede i 2000, skjedde en liknende ulykke ved en fyrverkerifabrikk i Spania. Minst fem omkom.

RAGNAROK: Bildet ble tatt flere timer etter at brannen brøt ut på fyrverkerifabrikken i Kolding. Sperringer ble satt opp en kilometer fra selve brannstedet.
MISTET KOLLEGA:</B> 450 redningsfolk og politifolk deltar i arbeidet. Én brannmann omkom i den uoversiktelige situasjonen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media