2000 «friske» erklært demente

Statens helsetilsyn frykter at så mange som 2000 eldre feilaktig kan ha fått diagnosen demens. Helsedirektøren er sjokkert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar skrev Dagbladet om grove brudd i pleien av demente. Fylkeslegenes tilsynsrapporter fra 61 kommuner avdekket tvangsbruk, dårlig legetilsyn og mangel på både personell og sykehjemsplasser.

Grove brudd

Da Statens helsetilsyn la fram sin årlige tilsynsrapport i går, ble lovbruddene igjen bekreftet. Helsedirektør Lars E. Hanssen er sjokkert og bekymret.

- Her svikter kommunene sin oppgave. Når vi påpeker avvik, så er det brudd på loven, ikke bare at vi ser et forbedringspotensial, sier Hanssen til NTB. Han er særlig bekymret for diagnosesvikten og tvangsbruken.

- 2000 nordmenn kan være erklært aldersdemente på sviktende grunnlag. Årsakene til symptomene kan være lavt stoffskifte, lav blodprosent eller kreftsykdom, som de burde vært behandlet for, sier han.

Ansvarsrot

Helsetilsynet har avdekket at tvang brukes mot 55 prosent av de alvorlig aldersdemente. Hanssen mener det store omfanget har sammenheng med personalmangel.

- Tilsynet har også vist at kommunene ikke er klare på hvem som har ansvaret for tvangstiltakene og mangler oversikt over dem, sier han.

Lovbruddene som er avdekket vil nå bli fulgt opp av fylkeslegene overfor de aktuelle kommunene.