2000-frykt til 30 milliarder

Hele landet fryktet år 2000-problemer. AS Norge har totalt brukt 30 milliarder på problematikken. Ingen store offentlige institusjoner og bedrifter har til nå hatt problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kassene på storkioskene 7-Eleven fikk imidlertid problemer med å takle det nye året. Noen datakonsulenter vil nok også miste jobben på grunn av færre oppdrag.

Datamaskinenes problemfrie overgang til år 2000 har kostet næringslivet og det offentlig 30 milliarder kroner. Databransjen mener at pengene ikke er bortkastede.

Maksimerte farene

- Jeg får kontinuerlig meldinger fra våre medlemsbedrifter og det ser ut til at alt har gått bra, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge som er IT-næringens interesseorganisasjon.

Han innrømmer at bransjen i perioder har maksimert farene, men sier det kunne blitt langt mer kostbart for det norske samfunn om vi ikke hadde forberedt oss godt.

De som har tjent mest penger på 2000-problemene er de såkalte Cobol-programmererne. Disse konsulentene har nå gått ut på dato, men kunnskapen de har var viktig for å rette opp gamle programmer. Kommunikasjonsansvarlig hos Cap Gemini, Jan-Erik Norheim, mener at mange nå vil få problemer med å få oppdrag.

- For dem som bare har satset på denne programmeringsformen, kommer det vanskelige tider. Mange kan nok få problemer med å skaffe seg en jobb, sier Norheim.

Ikke friskmeldt

Per Morten Hoff forteller at i store bedrifter som Statoil, Kværner og Hydro har de testet sine dataanlegg og det er foreløpig ikke meldt om problemer.

Hoff sier det er for tidlig å friskmelde alle data-installasjoner i små og mellomstore bedrifter. De er i stor utstrekning koblet av i nyttårshelga, og eventuelle feil vil derfor ikke bli oppdaget før installasjonene startes igjen.

Derimot er han helt trygg på at alle de store og viktige anleggene, både i privat og offentlig sektor, har kommet seg trygt inn i et nytt århundre.

Ingen penger

En del av storkioskene 7-Eleven fikk problemer med overgangen til et nytt år. IT-ansvarlig Morten Skarstad sier at problemet nå er løst.

- 16 butikker hadde i en periode problemer med kassa. Kassene som ikke taklet overgangen var av eldre dato. Problemene var ikke store og er nå løst, sier Skarstad til Dagbladet.

TRØBBEL: Flere 7-Eleven-butikker fikk problemer med kassaapparatene ved midnatt nyttårsaften.