2000 griser må slaktes

LILLE BINDERUP (Dagbladet): I dag blir 2000 griser fra to gårder på Nord-Jylland slaktet etter at 93 prosent av besetningen viste seg å være smittet av en motstandsdyktig salmonellabakterie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er uklart om det bakterieinfiserte kjøttet har nådd ut til forbrukerne, sier Per Schaap, veterinærsjef i Danmarks Fødevareregion Nord, til Dagbladet.

Ifølge Schaap tilbakekalte eksportslakteriet Tican en del produkter fra butikkene da de fant smittet kjøtt i begynnelsen av januar, men ingen kan garantere at ikke noe har nådd ut til kundene.

Dødelig

Gården som er blitt rammet av Salmonella DT104 ligger i Binderup, bare et kvarters kjøring fra Skørping og gården som ble rammet av kugalskap.

Etter frykt for listeriabakterier i dansk ost og utbrudd av kugalskap har dansk landbruk fått et nytt slag. Salmonella DT104 er meget motstandsdyktig mot antibiotika, og kan være fatal for mennesker.

- Selv et friskt menneske kan være vanskelig å helbrede for denne bakterien. Den kan føre til døden, sier Schaap.

Blant symptomene er kraftig diaré og svekket allmenntilstand.

Lenge smittet

Slakteriet Tican på den danske vestkysten påviste bakterien allerede i begynnelsen av januar, men først i helga ble det endelig klart hvor de smittede dyrene kom fra.

- Nå som smitten er påvist, mener gårdbrukeren han kan ha sett de første tegnene til at noe var galt allerede i månedsskiftet november/desember, sier Schaap.

Siden da er flere av dyrene i besetningen døde.

Smittet av hundene?

Nabogården til den rammede gården er etter alt å dømme også rammet av den farlige salmonellabakterien. Der er 65 kyr trolig smittet, og vil lide samme skjebne som grisene. Schaap tror det er hundene på de to gårdene som har brakt smitten videre.

- Dette er en av salmonellatypene vi er litt redde for i øyeblikket. Dette er ikke det første utbruddet av bakterien i Danmark, sier overlege Jørgen Lassen ved avdeling for bakteriologi ved Folkehelsa.

- Også her i Norge bli i underkant av 50 mennesker smittet av DT104-varianten i året. Vi jakter på smittekilden, som vi ikke vet hvor kommer ifra, men vi har ikke hatt noen utbrudd der flere har blitt smittet, sier Lassen.

God kontroll

Næringsmiddeltilsynet var i går kveld ikke kjent med salmonellautbruddet i Danmark.

- Salmonellakontrollen på importert kjøtt til Norge er meget omfattende. I tillegg må alt kjøtt fra Danmark være kontrollert av en dansk veterinær og få en attest på at kjøttet er salmonellafritt. Dessuten tas det hyppige kontroller. For ikke lenge siden ble et salmonellasmittet kjøttparti returnert fra Haugesund til Danmark. Det er lite salmonella i Norge, og vi kjemper for at det skal være slik i framtida, sier direktør Gunnar Jordfald i Næringsmiddeltilsynet.

NYTT FUNN: I går kontrollerte veterinærer husdyrene på gården som er rammet av salmonella.