2000 hus skutt i filler

Siden det palestinske opprøret startet i slutten av september, har israelerne skutt i stykker om lag 2000 private palestinske hus på Vestbredden og i Gaza. 300 av husene er jevnet med jorda. Tusenvis av mennesker er blitt hjemløse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De store ødeleggelsene går fram av en rapport som nå utarbeides av den anerkjente palestinske menneskerettighetsorganisasjonen PHRMG i Jerusalem. Rapporten vil bli offentliggjort på nyåret.

Sjokkert

Den norske statsviteren Ann Kristin Brunborg koordinerer undersøkelsen og er sjokkert over det hun og kollegene har funnet ut. - Tallet på ødelagte hus kan bli enda høyere. Vi har ikke fått samlet inn alle data, sier Brunborg. Av rapporten går det fram at 15 personer er drept og 200 skadd i de israelske angrepene. Av disse er flere barn. Med artilleri og raketter har israelerne slått beinhardt tilbake etter palestinske angrep de siste tre månedene. - Etter handlinger utført av et mindretall, bruker Israel kollektiv straff ved å bombe større grupper uskyldige sivile. Det som skjer nå, setter begrepet kollektiv avstraffelse i et nytt perspektiv. Slike handlinger er strengt forbudt ifølge internasjonal lovgivning, sier Brunborg. Mellom 1. oktober og 3. desember opplevde innbyggerne i Hebron bare sju netter uten israelsk beskytning. 721 sivile hus i byen er truffet. Det er også 57 andre bygninger, som skoler, forretninger, et sykehus og en moské.

Skyter på skoler

I landsbyen Beit Jalla rett utenfor Betlehem er 300 hus, tre skoler og en kirke ødelagt. Skadene bare i denne landsbyen er beregnet til mer enn tjue millioner kroner. - Skoler beskytes, klart merkede ambulanser er blitt truffet av raketter fra kamphelikoptre. Brannbiler på vei for å slokke husbranner etter bombing er blitt beskutt. Røde Kors bekrefter også at deres folk har hatt problemer med å komme fram til skadde etter beskytning eller rakettangrep, sier Brunborg.

Måtte rømme

- Flyktningleiren Aqbat Jaber like ved Jeriko ble nesten hver natt i november beskutt fra den jødiske bosettingen Vered Jeriko, som ligger på et høydedrag. Folk i leiren rømte området om natta og la seg til å sove langs veier eller utenfor hus i Jeriko, sier Ann Kristin Brunborg.

Se også nyhetskommentar.

RASERT: Palestinske innbyggere i Beit Sahour på Vestbredden i en bygning rasert etter israelske angrep tidligere i år.