Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

2000 jordskjelv registrert ved vulkansystem på Island

Økende frykt for utbrudd.

UROLIG: Bardarbunga-vulkanen på Island ligger under den gigantisk isbreen Vatnajökull, som er en av Europas største med et areal på 8400 km2. De siste dagene har det blitt registrert flere tusen små jordskjelv ved vulkansystemet. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET
UROLIG: Bardarbunga-vulkanen på Island ligger under den gigantisk isbreen Vatnajökull, som er en av Europas største med et areal på 8400 km2. De siste dagene har det blitt registrert flere tusen små jordskjelv ved vulkansystemet. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kraftigste jordskjelvet siden 1996 registrert ved Islands største vulkansystem Bárðarbunga.

Ifølge Island Magazine ble det registrert 1400 jordskjelv ved Bárðarbunga bare i løpet av den 17. og den 18. august. Nå er antallet registrerte skjelv nærmere 2000, ifølge nettstedet.

- Økt risiko Dette får mange til å frykte at et vulkanutbrudd er på gang. Islands metrologiske institutt har hevet risikoen for et utbrudd til nivå fire, som er det nest høyeste nivået på skalaen, melder Reuters.

- Magmabevegelser over 10 kilometers dybde betyr økt risiko for vulkanutbrudd. Derfor er risikonivået for Bárðarbunga endret til oransje, heter det i en uttalelse fra det meteorologiske instituttet.

Flere veier i nærheten av vulkansystemet er stengt, og det er satt opp kamera som overvåker Bárðarbunga, som ligger under isbreen Vatnajökull, sørvest i landet.

- Vet ikke - Foreløpig er det ingen tegn på et utbrudd, men det kan ikke utelukkes at den nåværende aktiviteten vil resultere i et eksplosiv utbrudd, med påfølgende flom og askeutslipp, opplyser Islands meteorologiske institutt.

- Nå fortsetter småskjelvene, som har pågått de siste to dagene. Magmaen beveger seg, men ingen vet ennå om dette vil ende med et utbrudd eller ikke, sier Rikke Pedersen til DR Nyheder. Hun er avdelingssjef for Nordisk Vulkanolgisk Institut, og befinner seg for øyeblikket på Island.

Det bor få mennesker nær vulkansystemet, så frykten for at lava skal kunne medføre noen fare for folk på Island er liten, ifølge  Pedersen.

Frykter flodbølger Derimot kan smeltet is og snø medføre langt større fare, fordi dette kan gjøre at enorme flodbølger skyller innover øya, opplyser hun overfor DR Nyheder.

- Og det kommer til at gå så fort for seg at det vil være  for seint å evakuere eller sperre veier når et utbrudd er i gang, sier Pedersen til avisa.

Forrige gang Bárðarbungas hadde utbrudd var i 1910.

I 2010 førte et utbrudd fra vulkanen under Eyjafjallajökull til en askesky som lammet Europas flytrafikk i seks dager. Flere enn ti millioner passasjerer ble rammet av askeskyen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!