2000 jordskjelv registrert ved vulkansystem på Island

Økende frykt for utbrudd.

UROLIG: Bardarbunga-vulkanen på Island ligger under den gigantisk isbreen Vatnajökull, som er en av Europas største med et areal på 8400 km2. De siste dagene har det blitt registrert flere tusen små jordskjelv ved vulkansystemet. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET
UROLIG: Bardarbunga-vulkanen på Island ligger under den gigantisk isbreen Vatnajökull, som er en av Europas største med et areal på 8400 km2. De siste dagene har det blitt registrert flere tusen små jordskjelv ved vulkansystemet. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går ble det kraftigste jordskjelvet siden 1996 registrert ved Islands største vulkansystem Bárðarbunga.

Ifølge Island Magazine ble det registrert 1400 jordskjelv ved Bárðarbunga bare i løpet av den 17. og den 18. august. Nå er antallet registrerte skjelv nærmere 2000, ifølge nettstedet.

- Økt risiko Dette får mange til å frykte at et vulkanutbrudd er på gang. Islands metrologiske institutt har hevet risikoen for et utbrudd til nivå fire, som er det nest høyeste nivået på skalaen, melder Reuters.

- Magmabevegelser over 10 kilometers dybde betyr økt risiko for vulkanutbrudd. Derfor er risikonivået for Bárðarbunga endret til oransje, heter det i en uttalelse fra det meteorologiske instituttet.

Flere veier i nærheten av vulkansystemet er stengt, og det er satt opp kamera som overvåker Bárðarbunga, som ligger under isbreen Vatnajökull, sørvest i landet.

- Vet ikke - Foreløpig er det ingen tegn på et utbrudd, men det kan ikke utelukkes at den nåværende aktiviteten vil resultere i et eksplosiv utbrudd, med påfølgende flom og askeutslipp, opplyser Islands meteorologiske institutt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer