GULLFUNN: Opp mot 2000 gullspiraler har dukket opp ved Boeslunde på Sjælland i Danmark.

Arkeologene sier selv at de aldri har sett noe lignende, og at de ikke vet hva de har brukt til. Det er det første funnet av dette slaget i Danmark. Foto: Nationalmuseet
GULLFUNN: Opp mot 2000 gullspiraler har dukket opp ved Boeslunde på Sjælland i Danmark. Arkeologene sier selv at de aldri har sett noe lignende, og at de ikke vet hva de har brukt til. Det er det første funnet av dette slaget i Danmark. Foto: NationalmuseetVis mer

2000 mystiske gull­spiraler funnet på et jorde i Danmark

Ingen vet hva de ble brukt til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opp mot 2000 gullspiraler har dukket opp ved Boeslunde på Sjælland i Danmark.

Arkeologene sier selv at de aldri har sett noe lignende, og at de ikke vet hva de har brukt til. Det er det første funnet av dette slaget i Danmark.

Spiralene er omlag tre centimeter lange, og er laget av en meget tynn flat gulltråd, skriver Nationalmuseet på sin hjemmeside. Det er anslått at de stammer fra bronsealderen i tidsrommet 900-700 før vår tidsregning.

Teorier Museumsinspektør Flemming Kaul sier at det er uvisst hva spiralene ble brukt til, men lanserer likevel noen teorier.

- Kanskje var de festet på snorer som igjen har sittet som små frynser på en hatt eller en parasol. Kanskje har de vært flettet inn i hår, eller festet på klær. Faktum er at det vet vi ikke sikkert, men personlig tror jeg at det har vært en del av drakten til en prestekonge, sier han.

Bakgrunnen for at Kaul og Kristen Christensen gjorde funnet, var at det for to år siden ble funnet fire armringer av gull på samme området. Dermed valgte de å kikke nøyere etter for å se om det var mer skjult under jorden.

Lite område Funnet ble gjort på et veldig lite område på bare et par kvadratmeter, og var samlet i to store konsentrasjoner. Den ene av disse later til å ha vært et skrin som i løpet av tiden har gått i oppløsning.

Kaul er overbevist om at Boeslunde var et hellig sted i bronsealderen, og at datidens beboere utførte en rekke ritualer og ofret til gudene her. Han tror at armringene, som blir omtalt som edsringer, og spiralene hører sammen.

- Kanskje bar prestekongen en gullring rundt håndleddet og gullspiralene satt på kappen eller hatten hans hvor de under rituelle solseremonier skinte som solens stråler. Nettopp solen var et av de helligste symbolene i bronsealderen, og gullet var i henhold til deres tro magisk.