2000 og en fabel

Navn: GODT NYTT ÅR Alder: Cirka 2000 år Yrke: Tar vare på dagene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagboka): God dag! Keith Richards fra The Rolling Stones skal ikke ta på seg bakglatte ski i kveld. Han skal ikke putte to appelsiner og en liten go'knert i sekken, og legge ut på en før-middag-tur, for kanskje å se en stivpyntet harepus hoppe over sporet borti det stjerneklare skogbrynet, når vi om få strakser ønsker nok et godt nytt år velkommen. Unnskyld, nytt årtusen. Unnskyld, millennium.

  • Den gamle hedersrockeren har andre planer. Han skal vente: - Jeg har bunkret opp med ammunisjon til geværet og et par flasker Jack Daniels, og så setter jeg meg ned i bunkeren og venter.

    Mens Keith sitter der nede, skal mange andre feire som de aldri har gjort før, kanskje på et forhåndsbestilt hotell. Kledd til grensen av det forsvarlige, med smoking eller kjole og hvitt, og voldsomme kjoler som så vidt passer.

  • I tettstedet London er det ventet millionkøer overalt, det er innført bilforbud, undergrunnen er gratis for alle og den nye Millenniumdomen er akkurat ferdig til å ta imot dronningfamilien, kjendiser og herr og fru Blair. Big Ben teller ned, og i Greenwich blir tida tatt vare på. Som vanlig.
  • Spåkvinner og -menn har allerede sagt alt om hva som venter oss i det 21. århundret, vi avstår fra å se inn i noe vi ikke aner noe om annet enn at dårskapen fra maktmennesker verden over, den er og kommer til være konstant.
  • Hyggelig skal det bli i kveld. For noen. Med innleid sjampis og innleid hei-skål-du. Du må få med deg kongens tale i kveld. Vi skal spise hummer, drikke rein sprit og kaste opp etterpå. Det er lov, det, i et demokrati.
  • For år 2000 krever nesten at vi blir litt tunge på labben. Harepusen blunker kanskje med det ene øyet og etterlater seg fine minner i nysnøen mens du peser innover. Først i det ene sporet, så i det andre. Ingen foran deg, ingen bak i tettsittende skidress, markasveis og 2000 åreknuter som kauker løype . Det er ikke lov å rope løype i kveld. Og har du glemt alt i morgen, så skal du vite at hangover første gang ble registrert som ord i 1904 (20th Century Words, Oxford University Press).
  • På en festkveld som denne, er det sjølsagt lov å se seg tilbake. Titte seg over skulderen og børste vekk litt ubehagelig flass. For hva ser vi ikke bak oss, akkurat der vi for få sekunder siden gled over nysnøen? Jo, Mikkel Rev. Den slue skurken krysser skisporet vårt, på vei inn i den mørke skogen. Med en klynkende harepus i kjeften. Og vi gjør ingenting. Ikke nå heller. Men kanskje til neste år.

    God aften i aften enten du lever i år 5760, 1420, 2000 eller 2006.