2000-problem til en milliard

Telenor har brukt om lag 1050 millioner kroner på utprøving og renovering av sine tele- og it-systemer for å forsikre seg om at alt fungerer ved overgangen til år 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi fant veldig mange feil som vi ikke var klar over og som ville vært kritiske dersom de ikke var blitt oppdaget og rettet opp i tide, sa Kjell Engen, direktør i Telenor Program År-2000 på en pressekonferanse i Bergen tirsdag - 101 dager før vi går inn i det nye årtusen.

Engen konkluderer med at Telenors kunder vil oppleve 1. januar 2.000 som en helt vanlig dag. Men samtidig blir det den best planlagte dag i Telenors historie.

Telenor har arbeidet med årtusenproblemet i over tre år. Opprinnelig var det meningen å bruke om lag 350 millioner kroner på dette arbeidet. Men beløpet har økt kraftig fordi det underveis i prosessen ble oppdaget nye problemer.

Telenor har blant annet kjørt sine systemer tidsmessig forbi klokkeslettet 00.00 1. januar år 2000 en rekke ganger, og alt har fungert. Det er også etablet et samarbeid med internasjonale teleselskaper som vil gi Telenor informasjon om alt som skjer fra New Zealand går inn i det nye årtusen klokken 13.00 på nyttårsaften og det nye årtusenet brer seg vestover gjennom de ulike tidssoner.

Beredskap

Selv om Telenor regner med at alt går bra denne dagen, vil selskapet likevel ha en ekstra beredskap på 500-600 personer i forbindelse med overgangen til det nye årtusen.

- Det vil vi ha fordi vi ikke kan utelukke at det kan dukke opp problemer som vi har oversett. Hackere har varslet virusangrep for å markere seg denne dagen. Dessuten vil vi ha en ekstra beredskap for å kunne bistå dersom andre sektorer i samfunnet får problemer ved overgangen til år 2000, sier Kjell Engen.

Han frykter for at en del små og mellomstore bedrifter hittil ikke har tatt årtusenproblemet alvorlig nok. Men det er ennå ikke for sent. For å klargjøre mindre datasystemer for tidsovergangen trengs det bare arbeid i en til to uker, sier Kjell Engen.

(NTB)