2000 savnet etter enorme jordras i Kina

Rundt midnatt, da de fleste lå og sov, kom de enorme jordrasene som knuste bygninger og landsbyer med tung leirmasse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nesten 3000 soldater og 100 leger er sendt til den tibetanske regionen Zhouqu i Gansu-provinsen i det nordvestlige Kina.

Søndag ettermiddag er det kommet svært dramatiske bilder fra rasområdene.

- Vi har opplevd jordras tidligere, men aldri noe som dette. Folk forsøker å finne familiene sine og venter på flere redningsarbeidere, sier en av de som har overlevd, forretningsmannen Han Jiangping, til Reuters.

Mer enn 45 000 mennesker er allerede blitt evakuert fra området. Redningsarbeidere sier til et statlig TV-selskap at leirmassene er så harde at det ikke er mulig å grave med maskiner.

127 døde Tidlig søndag ettermiddag rapporteres det om 127 døde og mer enn 2000 personer som er savnet, ifølge CNN.
Tallene er stigende og det fryktes at antallet omkomne kan bli veldig stort.

Jordskredene i det nordvestlige Kina, er de siste katastrofale konsekvensene av det kraftige regnværet og oversvømmelsene som har herjet store deler av Kina de siste ukene.

Leder Mao Shengwu i Gannan-distriktet sier at vannet i en periode steg med en meter hvert femte minutt, og at folk søkte opp på hustakene hvor de vinket etter hjelp. Han legger til at regjeringen har all fokus rettet mot den store oppgaven som er å redde fleste mulig mennesker som nå venter på å få hjelp.

HARDE LEIRMASSER: Hus ble knust, biler forsvant og mer enn 2000 mennesker er savnet i enorme jordras i nordvestlige Kina.  Foto: AP Photo/Xinhua, Gong Zhiyong
HARDE LEIRMASSER: Hus ble knust, biler forsvant og mer enn 2000 mennesker er savnet i enorme jordras i nordvestlige Kina. Foto: AP Photo/Xinhua, Gong Zhiyong Vis mer

Kinas statsminister Wen Jiabao har reist til det flom- og jordskredrammede området.

Står under vann Ifølge det kinesiste nyhetsstedet Xinhua kan 50 000 mennesker ha blitt berørt av jordskredene som har kuttet energiforsyningen til store deler av distriktet. Halve distriktet står under vann, og at den tykke gjørma har gjort at veiene uframkommelige.

Jordskredene har begravd flere hus og blokkert en elv som allerede rant over sine bredder, sier en offentlig talsmann i distriktet Zhougu.
En kraftstasjon er ødelagt og vannmasser fra Bailong-elven har flommet innover landområdene hvor et stort antall mennesker er blitt fanget.
Det blir sendt telt, mat og medisinsk utstyr til rasområdene, men høye fjell og ras gjør det vanskelig å nå fram med utstyret, skriver BBC.

Mer enn 1000 mennesker har blitt drept i flommer i år, noe som har rammet store deler av det sentrale og sørlige Kina.
 
Myndighetene inspiserer området fra helikopter.

STORE ØDELEGGELSER: Store bygninger har rast sammen i regionen Zhouqu. Foto:  AFP PHOTO / HO / CCTV
STORE ØDELEGGELSER: Store bygninger har rast sammen i regionen Zhouqu. Foto: AFP PHOTO / HO / CCTV Vis mer