2000 selskaper betalte Saddam under bordet

Avsløres i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En FN-rapport avslører at mer enn 2000 selskaper ulovlig betalte Saddam Husseins regime ca. 11,7 milliarder kroner ved å manipulere FNs olje-for-mat-program, ifølge AP.

Rapporten, som offentliggjøres i sin helhet senere i dag, antyder at omtrent halvparten av de 4500 selskapene som gjorde forretninger med Irak i forbindelse med programmet, betalte ulovlige ekstrabeløp i forbindelse med oljekjøp eller for å få kontrakter om å yte humanitære tjenester.

Flere titalls land

Dette berører flere titalls land. Hvilke land og selskaper det gjelder, vil bli offentliggjort når den fullstendige rapporten foreligger, men det antydes at land som var for å heve sanksjonene, er overrepresentert. Dette gjelder blant annet Frankrike, Russland og Kina.

Olje-for-mat-programmet varte fra 1996 til 2003 og var en av verdens største humanitære hjelpeaksjoner.

Programmet gikk ut på at Irak skulle få lov til å selge begrensede, deretter ubegrensede, mengder olje, under forutsetning av at mesteparten av pengene gikk til humanitære formål. Formålet var å hjelpe vanlige irakere med å klare seg under FN-sanksjonene som ble pålagt landet etter invasjonen av Kuwait i 1990.

Utnyttet

Men Saddam utnyttet programmet. Han kunne selv velge kjøperne av oljen og selgerne av humanitære tjenester, og ga kontrakter til - og fikk gjenytelser fra - selskaper som var vennlig innstilt. I tillegg ga han angivelig tidligere regjeringstjenestemenn, journalister og FN-tjenestemenn oljegarantier som kunne videreselges med profitt.

Smuglingen av olje utenfor FN-programmet - og i strid med FN-sanksjonene - innbrakte 71,5 milliarder kroner i Saddams kasse i løpet av de seks åra programmet varte, ifølge rapporten.

UTNYTTET: Korrupte selskaper betalte Saddam 11,7 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer